Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab gotowany (5-minutowy)

By 15:28 , , , ,

Drugą wędliną, jaką przygotowałam na tegoroczne Święta, jest schab gotowany, który również cieszy się dużą popularnością i uznaniem. Jak widzicie, na pierwszy ogień wybrałam same klasyki ;) 
Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam. Gotuje się go dwa razy po 5 minut, stąd nazwa „schab 5-minutowy”, choć spotkać go można również pod nazwą „schab 10-minutowy”. Tyle czasu + stygnięcie w zalewie naprawdę wystarczy, by mięso było ugotowane, a jednocześnie miękkie i bardzo soczyste. Zdecydowanie warto zrobić! 

Photobucket 

SCHAB GOTOWANY (5-MINUTOWY) 
ok. 1,2kg schabu, 
ok. 2 litry wody, 
1/3 szklanki soli, 
2 łyżki majonezu, 
1 łyżka cukru, 
1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
1 łyżka ziół prowansalskich, 
4 ząbki czosnku, 
3 liście laurowe,
3-4 ziarna ziela angielskiego 

Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami tak, by utworzyła się w miarę jednolita zawiesina (najlepiej trzepaczką). Włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 minut od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc. 
Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut, tak jak poprzednio. 
Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy :) 

Photobucket 


***
Wszystkim czytelnikom bloga życzę szczęśliwych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, wspaniałych chwil w gronie rodzinnym, a przede wszystkim radości z istoty Świąt, czyli Zmartwychwstania :)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wygląda przepysznie!
    Wesołych Świąt , zdrowych i smakowitych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam w przepisie dwa razy po pół godziny :)

    Radosnych Świąt i cudownie spędzonego czasu przy rodzinnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można pominąć w przepisie majonez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkałam się z przepisami, gdzie pomija się majonez, zatem można. Nie wiem jaki będzie efekt, ale da się ;) Tyle, że tego majonezu nie czuć i tak w mięsie, a tłuszcz raczej nie wsiąka w schab :)

      Usuń
  4. Mirabelko, schab wyszedł przepyszny :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń