Obsługiwane przez usługę Blogger.

Klops z bananami

By 10:13 , ,

Dość nietypowe, nieco egzotyczne wcielenie poczciwej pieczeni rzymskiej, zwanej również klopsem ;) Ciekawa odmiana dla tych, którym połączenie mięsa i ryżu nie kojarzy się wyłącznie z gołąbkami, a do tego lubią zestawienie mięsa i owoców oraz przyprawę curry. W tym wypadku klops smakuje znacznie lepiej na ciepło niż na zimno, dlatego polecam go na obiad :) 

Photobucket 

KLOPS Z BANANAMI 
500g mielonej wieprzowiny, 
cielęciny lub indyka, 
100g ryżu, 
2 jajka, 
1 czerstwa bułka, 
½ szklanki mleka, 
2 banany, 
1 cebula, 
sok i skórka otarta z ½ cytryny,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 łyżki sosu sojowego, 
2 łyżki bułki tartej, 
1 łyżka wiórków kokosowych, 
1 łyżeczka curry, 
2 łyżki oleju, 
sól i pieprz 

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 
Bułkę namoczyć w mleku. 
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. 
Mięso włożyć do miski, dodać jajka, odciśniętą bułkę, posiekaną natką, skórą otartą z cytryny, sosem sojowym, curry, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Dodać ugotowany ryż i podsmażoną cebulę, ponownie wymieszać. 
Obrane banany skropić sokiem z cytryny. 
Z mięsa uformować placek, ułożyć wzdłuż banany, zakryć mięsem i mokrymi dłońmi uformować klops. Włożyć go do formy wysmarowanej pozostałym olejem. Z wierzchu posypać bułką tartą wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. 
Podawać na gorąco razem z surówkami – wg mnie najlepiej pasują tu dość łagodne surówki, np. z selera i jabłka. 


(przepis z książeczki „Pyszności z mielonego mięsa”)


Pieczeń rzymska

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Generalnie lubię połączenia mięso-owoce, ale do banana w takim wydaniu jeszcze się nie przekonałam, raz próbowałam, ale nie dałam rady, ale ten klops wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! zostaję przy kurczaku z mango, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, ale dziwnie! banan z wieprzoiwną? jestem wege, ale no tak mnie zaintrgował ten klops, że musiałam przeczytać przepis :p wow.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie łączyłam nigdy mięsa z owocami w taki sposób ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow..teraz mnie zaskoczyłaś :) Łączyłam banany z kurczakiem i było to całkiem fajne kulinarne doznanie. Tak przygotowana wieprzowina jest dość zaskakująca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo oryginalnie! dziękuję za udział w akcji PIECZEŃ RZYMSKA ;)

    OdpowiedzUsuń