Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik krakowski

By 10:21 , ,

Sernik krakowski to jeden z tzw. serników-klasyków. Cechuje go kruchy spód, i charakterystyczna kratka na wierzchu . Masa serowa jest wilgotna i kremowa, z typowym aromatem skórki pomarańczowej i często z dodatkiem rodzynek :) Bardzo smaczny!
Jak widać na zdjęciu mój sernik wyszedł trochę zbyt płaski, ale to dlatego, że trochę źle dopasowałam proporcje do wielkości foremki. Poniższy przepis jest w każdym razie już zawiera poprawkę ;) Polecam!


Photobucket

SERNIK KRAKOWSKI 
składniki na kruche ciasto:
300g mąki krupczatki, 
1 żółtko, 
1 łyżka śmietany, 
150g masła, 
100g cukru pudru, 
szczypta soli 

składniki na masę serową:
1,3kg tłustego twarogu, 
150g śmietany 18%, 
8 dużych jajek + 1 białko, 
100g masła, 
250g cukru, 
2 łyżki cukru waniliowego, 
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
1 łyżka skórki startej z cytryny, 
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
100g rodzynek 

składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru, 
1 łyżka soku z cytryny, 
odrobina gorącej wody


Kruche ciasto: Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, sól, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

Masa serowa: Twaróg zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawać po jednym żółtku i po trochę twarogu. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, skórkę startą z cytryny i jeszcze chwilę ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki, jeszcze raz powoli wymieszać. 

Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim prostokątną formę o wymiarach 25 x 30 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w 200 stopniach C, aż lekko się zrumieni (około 15 minut). Pozostałe ciasto rozwałkować i radełkiem lub nożem pokroić na cienkie paski. Na zapieczony spód wylać masę serową, na wierzchu ułożyć paski, tworząc kratkę. 
Piec w 170 stopniach C przez 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto może nieco opaść. 
Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wrzątku utrzeć lukier i polać nim wystudzone ciasto. 
Sernik najlepszy jest na drugi dzień. 

***

(ten i inne pyszne przepisy znajdziecie także w nowym internetowym magazynie kulinarnym APETYT tworzonym przez małopolskich blogerów)


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Mniam.... wspaniały ten sernik, wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie robiłam tego sernika ze względu na rodzynki a potem o nim zapomniałam . Ale skoro mi go przypomniałaś to zmienie rodzynki i może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych serników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda bardzo smakowicie. Ale mam jedno pytanie. Jestem ''lajkiem'' w sprawach kulinarnych, dopiero odkryłam swoją fascynację kuchnią. I tak teraz przeglądając różne blogi i widząc przepisy na serniki zaczęło nurtować mnie jedno pytanie. Sernik wiedeński, krakowski, złota rosa, królewski, czym one właściwie się różnią ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik wiedeński zwykle nie zawiera kruchego ciasta, składa się tylko z zapieczonej masy serowej z rodzynkami.
      Sernik krakowski ma kruchy spód i na górze kratkę również z kruchego ciasta.
      Sernik królewski piecze się na spodzie z kakaowego kruchego ciasta, na górze również ma warstwę ciasta startego na tarce, czyli jest to taki sernik czarno-biały :)
      Sernik złota rosa ma kruchy spód, masę serową i warstwę piany z białek i cukru. Po wyjęciu z piekarnika, w miarę stygnięcia, na wierzchu sernika pojawia się "rosa" czyli kropelki skarmelizowanego cukru. Przepis na sernik z rosą znajdziesz na moim blogu: http://mirabelkowy.blogspot.com/2014/04/sernik-zota-rosa.html
      Jest jeszcze np. sernik nowojorski, który ma spód z pokruszonych ciasteczek, warstwa serowa jest dość ciężka i mazista, a na wierzchu ma warstwę zapieczonej śmietany, która tworzy coś w rodzaju polewy.

      Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam skomplikowaną sprawę serników. Serników jest naprawdę wiele rodzajów, czasami nie jest łatwo się w tym wszystkim połapać :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź, a sprawa serników została zdecydowanie rozjaśniona. :)

      Usuń
  5. Pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za sernikami...nowojorski mój faworyt...a tuz za nim krakowski :)
    Korzystam z Twojego przepisu :)
    pyszności :)

    OdpowiedzUsuń