Sernik krakowski
Sernik krakowski to jeden z tzw. serników-klasyków. Cechuje go kruchy spód i charakterystyczna kratka na wierzchu. Sernik ten przygotowuje się na prawdziwym, mielonym twarogu (nigdy na twarogu sernikowym z wiaderka), dzięki czemu konsystencja sernika jest zwarta i lekko kwaskowata w smaku. Sernik krakowski nie powinien być ani zbyt suchy, ani zbyt mazisty. Do masy serowej bardzo często dodaje się rodzynki i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, ale jeżeli nie przepadacie za tymi dodatkami, możecie oczywiście je pominąć... choć dla mnie, rodzynki i skórka są nieodłącznym elementem sernika krakowskiego ;)
SERNIK KRAKOWSKI
składniki na kruche ciasto:- 260g mąki krupczatki,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany,
- 150g masła,
- 100g cukru pudru,
- szczypta soli
składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego twarogu,
- 120g śmietany 18%,
- 7 dużych jajek
- 1 białko,
- 100 g stopionego masła,
- 200-220 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka skórki startej z cytryny,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- duża garść rodzynek
Kruche ciasto:
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, sól, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Prostokątną formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim dno formy. Gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w 200 stopniach C, aż lekko się zrumieni (około 15 minut). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni C.
Masa serowa:
Twaróg zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem.
Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek.
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, stopionym masłem, śmietaną, 3 całymi jajkami i 3 żółtkami na jednolitą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny i jeszcze chwilę ucierać.
5 białek (4 z oddzielonych na początku jajek + 1 pozostałe po robieniu spodu) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki, jeszcze raz powoli wymieszać.
Pozostałą 1/3 ciasta cienko rozwałkować i radełkiem lub nożem pokroić na cienkie paski.
Na zapieczony spód wylać masę serową, na wierzchu ułożyć paski, tworząc kratkę. Kratkę posmarować za pomocą pędzelka pozostałym żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.
Piec w 170 stopniach C przez 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto może nieco opaść. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
9 komentarze
Mmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńMniam.... wspaniały ten sernik, wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ja nie robiłam tego sernika ze względu na rodzynki a potem o nim zapomniałam . Ale skoro mi go przypomniałaś to zmienie rodzynki i może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPyszny, idealny na święta:)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo smakowicie. Ale mam jedno pytanie. Jestem ''lajkiem'' w sprawach kulinarnych, dopiero odkryłam swoją fascynację kuchnią. I tak teraz przeglądając różne blogi i widząc przepisy na serniki zaczęło nurtować mnie jedno pytanie. Sernik wiedeński, krakowski, złota rosa, królewski, czym one właściwie się różnią ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSernik wiedeński zwykle nie zawiera kruchego ciasta, składa się tylko z zapieczonej masy serowej z rodzynkami.
UsuńSernik krakowski ma kruchy spód i na górze kratkę również z kruchego ciasta.
Sernik królewski piecze się na spodzie z kakaowego kruchego ciasta, na górze również ma warstwę ciasta startego na tarce, czyli jest to taki sernik czarno-biały :)
Sernik złota rosa ma kruchy spód, masę serową i warstwę piany z białek i cukru. Po wyjęciu z piekarnika, w miarę stygnięcia, na wierzchu sernika pojawia się "rosa" czyli kropelki skarmelizowanego cukru. Przepis na sernik z rosą znajdziesz na moim blogu: http://mirabelkowy.blogspot.com/2014/04/sernik-zota-rosa.html
Jest jeszcze np. sernik nowojorski, który ma spód z pokruszonych ciasteczek, warstwa serowa jest dość ciężka i mazista, a na wierzchu ma warstwę zapieczonej śmietany, która tworzy coś w rodzaju polewy.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam skomplikowaną sprawę serników. Serników jest naprawdę wiele rodzajów, czasami nie jest łatwo się w tym wszystkim połapać :)
Dziękuję za szybką odpowiedź, a sprawa serników została zdecydowanie rozjaśniona. :)
UsuńPomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za sernikami...nowojorski mój faworyt...a tuz za nim krakowski :)
OdpowiedzUsuńKorzystam z Twojego przepisu :)
pyszności :)