Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bułki z ziarnami

By 10:45 , , ,

Dawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc korzystając z wolnej niedzieli, zrobiłam pyszne domowe bułeczki – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren. Są miękkie i bardzo smaczne, a co istotne – łatwe do przygotowania :) Świetnie nadają się do kanapek i... nie tylko, o czym przekonacie się już dziś wieczorem ;) 

 Photobucket 

BUŁKI Z ZIARNAMI 
300g mąki pszennej typ 650, 
150g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
50g świeżych drożdży, 
1 szklanka ciepłej wody, 
1 łyżeczka cukru, 
1 łyżeczka soli, 
3 łyżki oleju, 
garść siemienia lnianego, 
garść pestek słonecznika, 
1-2 łyżki sezamu 

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem. 
Siemię i słonecznik uprażyć na suchej patelni. 
Mąkę przesiać do miski, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól i olej. Wyrobić lśniące, gładkie i nie klejące się do miski ciasto (ok. 5-7 minut). Następnie dodać siemię i słonecznik, ponownie wyrobić, aż ziarna połączą się z ciastem. 
Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować okrągłe bułki u ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżyć wodą i posypać sezamem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. 
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut (ja piekłam bułki w dwóch partiach, żeby nie skleiły się ze sobą). 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi niewielkimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze