Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka biskupia

By 10:33 , , , ,

Smaczna i prosta surówka o ciekawej nazwie, która jest po prostu luźnym skojarzeniem z kolorem biskupiej szaty ;) Pasuje do wielu dań obiadowych – u mnie zagościła jako dodatek do białej kiełbasy w sosie piwnym, ale na pewno będę do niej nieraz wracała przy różnych okazjach :) 

Photobucket

SURÓWKA BISKUPIA
½ niedużej główki czerwonej kapusty, 
1 marchewka, 
1 jabłko, 
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 
2 łyżki majonezu, 
1 łyżeczka chrzanu, 
sól i pieprz, 
odrobina cukru, 
odrobina soku z cytryny 

Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować, włożyć do miski, dodać szczyptę soli i wygnieść dłońmi. 
Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 
Jogurt, majonez i chrzan wymieszać, doprawić pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce. 


(na podstawie przepisu stąd)




Surówkowo witamy wiosnę!

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ja nie lubię robić surówek, ale chciałabym to zmienić, mam ochotę tej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń