Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z papryki z sosem tatarskim

By 17:34 , ,

Kolorowa i smaczna sałatka, która ożywi każdy stół :) Pasuje jako dodatek do jajek czy wędlin, ale dobrze spisze się również jako sałatka obiadowa. Wprawdzie obranie papryki ze skórki jest dość trudne i nie udało mi się tego zrobić zbyt dokładnie, ale w niczym mi to nie przeszkadzało. Osoby o wrażliwym żołądku mogą upiec papryki w piekarniku – z dobrze upieczonych papryk skórka schodzi dużo łatwiej, a dodatkowo warzywa te zyskają ciekawy, wyrazistszy smak. 

 Photobucket 

SAŁATKA Z PAPRYKI Z SOSEM TATARSKIM 
1 czerwona papryka, 
1 żółta papryka, 
kilka kawałków marynowanej papryki, 
7-10cm kawałek pora, 
4 łyżki sosu tatarskiego (przepis), 
3-4 łyżki rzeżuchy lub innych kiełków 

Czerwoną i żółtą paprykę włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Wyjąć i włożyć do foliowej torebki, szczelnie zamknąć. Gdy papryka wystygnie, obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić paprykę marynowaną osączoną z zalewy. 
Pora posiekać i przelać wrzątkiem na sitku, osączyć. 
Na talerzu układać obok siebie papryki i pora. Na wierzch nałożyć sos tatarski i posypać rzeżuchą. 


(na podstawie przepisu z książeczki „Wiosna w kuchni” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami) 


Rzeżucha na talerzach

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ja tam jem paprykę ze skórką ; p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że blog na którego często zaglądam bierze udział w mojej akcji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń