Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczarki faszerowane kiełbasą, papryką i serem

By 19:00 , ,

Faszerowane pieczarki dają bardzo duże możliwości wykorzystania różnych składników i ich łączenia. Ja swoje nadziałam farszem na bazie kiełbasy wiejskiej, którą zostałam obdarowana w Święta w dość dużej ilości ;) Takie pieczarki mogą być zarówno gorącą przystawką, jak i daniem głównym (jeśli poda się je np. z ziemniakami). Muszę przyznać, że smakowały nam o wiele bardziej, niż przypuszczałam :) są naprawdę pycha! 

Faszerowane pieczarki przygotowałyśmy razem z Anią, Panną Malwinną, Siaśką, Martynosią, Shinju i Pelą na zakończenie Pieczarkowego tygodnia :)


PIECZARKI FASZEROWANE KIEŁBASĄ, PAPRYKĄ I SEREM 
6 dużych pieczarek, 
200g dowolnej kiełbasy, 
½ czerwonej papryki, 
½ cebuli, 
100g startego sera, 
1 małe jajko, 
1 łyżka bułki tartej, 
1 łyżka oleju, 
suszony tymianek i cząber, 
sól i pieprz 

Cebulę posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i kilka minut smażyć cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie. Dodać drobno pokrojoną kiełbasę i smażyć jeszcze kilka minut. 
Lekko przestudzić, wbić jajko, dodać starty ser, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cząbrem. Dokładnie wymieszać. 
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki, a kapelusze wypełnić nadzieniem. Oprószyć niewielką ilością bułki tartej. 
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. 
Podawać na gorąco. 


 Pieczarkowy Tydzień 2014

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Fajnie, że każda z nas stworzyła zupełnie inne nadzienie. Bardzo dziękuję za wsparcie mojej akcji. Pamiętaj, aby zgłosić przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy farsz - prosty, ale kielbaska idealnie pasuje do pieczarek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym z wielką przyjemnością:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. I tu świetny farsz i apetycznie przygotowane pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, ja zazwyczaj robiłam pieczarki na grilla, ale teraz przetestuję taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń