Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluski wołyńskie

By 10:28 , , , ,

Pomiędzy wypaśnymi świątecznymi potrawami a sylwestrowym szaleństwem warto podać na obiad coś zwyczajnego i prostego. Na przykład taki odpowiednik leniwych pierogów, tyle że z mąki gryczanej. Kluseczki są miękkie i bardzo delikatne, świetnie smakują po prostu polane masłem i posypane cukrem. W sezonie letnim doskonałym dodatkiem do nich byłyby truskawki, maliny lub jagody. 

 

KLUSKI WOŁYŃSKIE 
(4 porcje) 
200g mąki gryczanej, 
300g białego sera, 
300ml mleka, 
3 jajka, 
1 łyżka masła, 
sól 

Ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sitko. Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Powoli, cały czas mieszając, wsypać mąkę. Na maleńkim ogniu wyrabiać trzepaczką lub łyżką masę, aż zacznie odstawać od ścianek garnka. Masę zdjąć z ognia, przestudzić i utrzeć mikserem na gładką masę, wbijając po jednym żółtku i dodając partiami ser. Ubić sztywną pianę z białek i wmieszać ją w masę (nie jest to łatwe, ponieważ masa jest gęsta – ja pomogłam sobie mikserem na najmniejszych obrotach). 
Za pomocą dwóch łyżek formować małe kluski i wrzucać je na gotujacą się, lekko osoloną wodę. Zamieszać, gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ostrożnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. 
Podawać natychmiast, polane stopionym masłem i posypane cukrem. 


(źródło: H. Szymanderska „Lane, leniwe, śląskie”)


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Na pewno je zrobię! Mam słabość do takich kluseczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na słodko? taak <3 nie zostaje mi nic innego jak je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadlabym takie teraz z checia :) Wygladaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ! Musze przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo właśnie coś takiego chodziło mi po głowie, idę robić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O takich nie słyszałam wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam wieki temu u babci...pamiętam ich charakterystyczny smak...muszę zrobić. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj smakowałyby mi takie kluseczki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością by mi posmakowały :) Zwłaszcza z dodatkiem truskawek,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz o nich słyszę ale są świetne:) uwielbiam make gryczaną:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie idealne! na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń