Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami

By 10:18 , , , , , , ,

Kiedy myślicie o pasztecikach do wigilijnego barszczu, pewnie pierwsze Wasze skojarzenie to te z nadzieniem z kapusty i grzybów. Nie da się zaprzeczyć, że są bardzo smaczne, ale tym razem mam inną propozycję. Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów również jest przepyszne, a do tego jak najbardziej tradycyjne i świąteczne. Oczywiście, jak wszystkie paszteciki, najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. 
Dodatkową zaletą pasztecików jest to, że można je spokojnie przygotować i upiec na kilka dni przed świętami, a po wystudzeniu zamrozić. Tuż przed podaniem wystarczy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 12-15 minut. Z podanej ilości składników wychodzi mniej więcej 24 paszteciki. 





PASZTECIKI Z KASZĄ I GRZYBAMI 
500g mąki, 
20g świeżych drożdży, 
250g margaryny Palma z Kruszwicy, 
250g kwaśnej śmietany 18%, 
3 jajka, 
200g kaszy gryczanej, 
400g mrożonych podgrzybów, 
1 cebula, 
2 łyżki oleju, 
1 łyżka czarnuszki lub kminku, 
1-2 łyżeczki majeranku, 
sól i pieprz do smaku 

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 
 Grzyby rozmrozić i drobno pokroić. 
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić około 10 minut. Kaszę, grzyby i 2 białka jaj wymieszać w misce. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Krótko zmiksować blenderem – tak, aby mniej więcej połowa kaszy pozostała w całości. Dzięki częściowemu zblendowaniu, farsz będzie bardziej zwarty. 
Drożdże wkruszyć do śmietany i odstawić na 10 minut. 
Margarynę posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać 2 żółtka, śmietanę z drożdżami i sporą szczyptę soli; zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi pasek o grubości 5mm i szerokości 10 cm. Na środek nałożyć farsz, ostrożnie zwinąć ciasto w długi rulon i ułożyć „szwem” do dołu. Rulon posmarować roztrzepanym trzecim jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Pokroić na około 8-centymetrowe paszteciki. Analogicznie postąpić z pozostałymi częściami ciasta. 
Paszteciki ostrożnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. Piec przez około 20 minut (aż bedą złociste) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

 

Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)

Przepisy
kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Obowiązek na święta !
    Ale Ci śliczne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też takie robię na święta, bardzo lubię do barszczyku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wersja pasztecików!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko, te paszteciki to poezja! W połączeniu z barszczykiem czuć magię świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    planuję wykorzystać przepis na zbliżającą się imprezę rodzinną i przygotować je wcześniej. Czy do piekarnika wrzucamy rozmrożone paszteciki czy prosto z zamrażarki?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :-)
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do piekarnika wkładamy zamrożone paszteciki, nie trzeba ich rozmrażać :)

      Usuń