Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kisiel żurawinowy z mlekiem makowym

By 10:45 , , ,

Kisiel żurawinowy to dość znana (choć nie wszędzie jadana) potrawa wigilijna, podawana na zakończenie wieczerzy jako deser. Dodatek mleka makowego to ukłon w stronę kuchni kresowej, gdyż to właśnie w tamtym rejonie podawano kisiel polany tymże mlekiem (czasem także mlekiem migdałowym). 

Przyznam, że pierwszy raz spróbowałam kisielu żurawinowego i z pewnością będę do niego wracać, bo jest naprawdę świetny. Mleka makowego raczej nie będę do niego więcej kręcić, bo jest to czynność mocno pracochłonna, ale bez niego kisiel również jest pyszny i na pewno sprawdzi się jako codzienny deser ;) 

Photobucket 

KISIEL ŻURAWINOWY  Z MLEKIEM MAKOWYM
(4 porcje) 

kisiel:
300g żurawiny (świeżej lub mrożonej), 
700ml wody (2 i 2/3 szklanki), 
5 łyżek cukru, 
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (mocno czubatych), 
½ łyżeczki mielonego cynamonu, 
3 goździki 

mleko makowe: 
2/3 szklanki maku, 
1 łyżka cukru, 
1 łyżeczka miodu, 
odrobina ekstraktu z wanilii 

+ 2-3 łyżki płatków migdałowych


Przygotować mleko makowe: mak zaparzyć tak jak na makowiec po czym utrzeć z cukrem i miodem w donicy lub trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Można też zmielić mak partiami w młynku do kawy lub, ewentualnie, w blenderze, choć blender nie jest do tego celu najlepszy ;) Mak trzeba ucierać tak długo, aż zrobi się z niego jaśniejsza w kolorze masa, a z ziarenek zacznie wydzielać się białawy płyn – tzw. mleko makowe. Na koniec można dodać ekstraktu z wanilii. 

 Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. 

Kisiel: żurawinę zalać wodą, dodać cukier, cynamon i goździki; gotować na niedużym ogniu 10 minut. Następnie przetrzeć przez sitko. Powstały sok wlać z powrotem do garnka i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody, wlać do soku i gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. 
Przelać do miseczek, polać mlekiem makowym i posypać płatkami migdałów. 


(na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego”)


Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Pierwszy raz spotkałam się z tym, żeby kisiel był potrawą wigilijną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby zliczyć wszystkie potrawy wigilijne ze wszystkich rejonów Polski to lista byłaby naprawdę ogromna :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kisiel ! Zdecydowanie smak dzieciństwa a ten żurawinowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kisiel potrawą wigilijną? Pierwsze słyszę, jednak wiem, że w różnych regionach polski jada się zupełnie odmienne dania :) Jednego jestem pewna - ten kisiel musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kisiel żurawinowy to jeden z najsmakowitszych deserów mojego dzieciństwa :) Ale z mlekiem makowym nigdy nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj na zakupach pamiętałam o Twoim przepisie i nie mogłam się oprzeć. Biorę się do roboty choć trochę zmodyfikuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mówiłam tak zrobiłam. Zjedliśmy kisiel żurawinowo-ziołowy:) ale naprawdę dajesz tylko 3 łyżeczki skrobi?

      Usuń
    2. Tak, ale takich z duuużym czubkiem. Zaznaczę w przepisie, że o takie łyżeczki chodzi. Jakich ziół użyłaś? Brzmi bardzo intrygująco :)

      Usuń
    3. Ano ciągle chodzimy zasmarkani i kaszlący a tej żurawiny tak mi się zachciało, że zrobiłam taki zdrowotny kisielek. Do gotowania żurawiny dodałam świeże gałązki tymianku i listki szałwii i posłodziłam miodem.

      Usuń
  6. Świetna alternatywa dla nielubiących kompotu suszu, czyli mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń