Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pyszne i zdrowe ciasto świąteczne :)

By 00:00 , , ,

Typowo świąteczne, bakaliowo-korzenne ciasto, w smaku przypominające brytyjski christmas cake. Jest to jednak zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna wersja – do ciasta nie dodaje się tłuszczu, w zasadzie cukru też nie (przynajmniej nie wprost). W zasadzie – bo słodyczy nadają suszone owoce, które same w sobie zawierają cukry. Wprawdzie z fizjologicznego punktu widzenia dla organizmu nie ma znaczenia, z jakiego źródła pochodzą cukry i przetwarza je dokładnie tak samo, jednak zastosowanie owoców ma inną zaletę – są one źródłem wielu cennych związków mineralnych oraz błonnika :) 
Ciasto jest dość ciężkie i zbite (ale nie zakalcowate!), a przy tym bardzo sycące, więc nie da się go dużo zjeść, co – jakby nie patrzeć - też korzystnie wpływa na naszą figurę :D 

Photobucket 

PYSZNE I ZDROWE CIASTO ŚWIĄTECZNE 
120g suszonych daktyli bez pestek, 
80g suszonych śliwek, 
130g rodzynek, 
70g suszonej żurawiny, 
2 duże jajka, 
150g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
250ml soku pomarańczowego 100%, 
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej, 
3 łyżki dżemu morelowego niskosłodzonego 

Daktyle i śliwki pokroić, włożyć do rondelka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Następnie lekko przestudzić i zmiksować na papkę. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Białka oddzielić od żółtek. Do daktylowo-śliwkowej papki dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę, rodzynki i żurawinę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, jeśli jednak jest zbyt gęste i nie da się go dobrze wymieszać, można dodać trochę soku pomarańczowego lub wody. 
Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem. 
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Dżem zmiksować blenderem i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do przestudzenia. 

Photobucket 

(inspirowane przepisem z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami”)


Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. wyobrażam sobie jego naturalny słodki smak! mnóstwo bakali, świąteczne aromaty i ciacho samo zdrowie - ekstra ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! Wygląda pyysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być przepyszne :) Bakalie, pomarańcze... Pyszności, nie ma co wiele mówić. A jeśli zdrowe, tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dużo bakalii ! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo "konkretnie" :) Idealne na podwieczorek po zimowym spacerze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, cudowne ciasto! Alez u Ciebie mnóstwo wspaniałych świątecznych propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam na święta i muszę przyznać, że jest całkiem niezłe ;p muszę niestety ograniczać cukier w diecie, uznałam więc, że takie ciasto będzie dobre i było. Lepsze po kilku dniach niż świeżo upieczone, nie za słodkie, syte, pyszne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj takie ciastko to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń