Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa makowa z kluseczkami francuskimi

By 16:10 , , , , , ,

Choć na co dzień raczej nie jadam zup mlecznych, to te w wersji świątecznej, ogromnie mi smakują. Kiedyś zamieściłam tu przepis na zupę migdałową, a dziś prezentuję zupę makową z delikatnymi, francuskimi kluseczkami. Obie te zupy są tradycyjnymi potrawami wigilijnymi w niektórych rejonach Polski. 

Photobucket 

ZUPA MAKOWA Z KLUSECZKAMI FRANCUSKIMI
(5-6 porcji) 
1 szklanka maku, 
1 litr mleka, 
2-3 łyżki mielonych migdałów, 
2-3 godździki, 
szczypta imbiru, 
2-3 łyżki cukru, 
mała szczypta soli, 
cynamon 

kluski: 
2 jajka, 
1 szklanka mąki, 
1 czubata łyżka miękkiego masła, 
ewentualnie odrobina mleka 


Mak przesiać, wypłukać kilkukrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Ja używam suchego mielonego maku i tylko go zaparzam, pomijając całą tę procedurę :) 
Mleko zagotować z przyprawami. Dodać mak i migdały, gotować 10 minut. Dodać cukru do smaku i odrobinę soli. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać białka i delikatnie wymieszać, dodając po 2 łyżki mąki. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolać odrobinę mleka. Za pomocą dwóch łyżeczek kłaść na wrzątek niewielkie kluseczki. Gotować 3 minuty i delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. 

Zupę podawać z kluseczkami, posypaną cynamonem. 


Zupę tę można przygotować także w wersji błyskawicznej, do gotującego się mleka dodając tylko masę makową z puszki i podając do tego makaron. Kiedyś próbowałam i potwierdzam, że ta wersja również jest smaczna :) Pamiętajcie tylko, by wybrać dobrej jakości masę makową bez konserwantów :) 


(na podstawie przepisu z ksiażki A. Stradeckiej „Dania i przysmaki świąteczne” znalezionego na blogu Grumków


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Fajna taka zupa ! Alternatywa dla znienawidzonej zupy śliwkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, chyba wiem, co zjem jutro z samego rana! ;-)) ...

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, zapisuję przepis, bo wydaje się dla mnie idealny!
    nie lubię takich zup, ale przepadam za makiem w każdej wersji. okres świąt jest idealny do tego, by takimi się zajadać :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna musi być taka zupka. Nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń