Obsługiwane przez usługę Blogger.

Filety z gęsi na boczniakach smażonych z Żubrówką

By 10:11 , , , ,

Jeśli w Boże Narodzenie chcecie przygotować wyjątkowo wykwintny obiad, wypróbujcie filety z gęsi w towarzystwie boczniaków. Wyjątkowego aromatu tym niepozornym i trochę niedocenianym grzybom nadaje Żubrówka. W ten sposób na jednym talerzu łączymy to, co dobre i polskie :) 

Photobucket 

FILETY Z GĘSI NA BOCZNIAKACH SMAŻONYCH Z ŻUBRÓWKĄ
(4 porcje) 
4 filety z gęsiej piersi, 
800g boczniaków, 
1 duża cebula, 
100ml Żubrówki, 
2 łyżki octu balsamico, 
6 łyżek oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią, 
2 łyżki oleju rzepakowego, 
2 łyżki masła, 
5 ziaren jałowca, 
igiełki z 1 gałązki rozmarynu, 
sól i pieprz 

Dzień wcześniej zamarynować filety: mięso umyć, osuszyć, na skórze zrobić kilka nacięć, oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w misce, dodać zgniecione ziarna jałowca, rozmaryn, ocet balsamiczny i 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią. Włożyć do lodówki na całą noc. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Włożyć filety do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 10-12 minut. Wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 5 minut. 
Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i boczniaki w całości (duże kapelusze można przekroić na połówki). Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać Żubrówkę, dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze 7-8 minut. 
 Boczniaki rozłożyć na talerzach i umieścić na nich pokrojone w paski mięso. 

Do tej potrawy doskonale pasują pieczone ziemniaki. 


Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :) 

Przepisy
kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Wieki nie jadłam gęsi... Ta tutaj wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gęsi nie miałam jeszcze okazji jeść ale tak nią kusisz że chyba nakłonię jednego z domowników o jej przyrządzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda. Taki świąteczny nastrój u Ciebie. :)
    Piękny też szablon.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to wygląda. Chyba nigdy nie stosowałam wódki w kuchni, muszę przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń