Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab pieczony pod jabłkową kołderką

By 10:40 , , ,

Totalna rewelacja :) Tak soczystego pieczonego schabu jeszcze nie jadłam :) A swoją soczystość schab zawdzięcza temu, iż: 
a) przed pieczeniem obsmażamy schab, co ogranicza wypływanie soków, 
b) nie pieczemy schabu dłużej niż to konieczne, 
c) obkładamy go grubą warstwą musu jabłkowego, dzięki czemu wilgoć z mięsa nie ma jak wyparować. 
W dodatku jego przygotowanie wcale nie jest pracochłonne ani trudne. Przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce mojej Mamy, niestety nie wiem jakiej, bo mam tylko wycinek. Trochę go zmodyfikowałam, ale koncepcja pozostała ta sama. Najważniejsze, że efekt okazał się naprawdę świetny. 

A jako dodatek do schabu podałam ziemniaki duchesse :) 

Photobucket 

SCHAB PIECZONY POD JABŁKOWĄ KOŁDERKĄ
(5 porcji) 
1kg schabu bez kości, 
3 średnie jabłka, 
1 łyżka cukru, 
1 łyżka soku z cytryny szczypta tymianku, 
szczypta mielonych goździków, 
szczypta cynamonu, 
sól i pieprz, 
olej 

Jabłka obrać i drobno pokroić. Umieścić w rondlu, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż będą miękkie. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Zmiksować blenderem na mus. 
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i mielonymi goździkami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15-20 minutach pieczenia schab obłożyć grubą warstwą musu jabłkowego i piec jeszcze 30 minut. 
Upieczony schab odstawić na 10 minut, by soki równomiernie się rozłożyły i dopiero wtedy pokroić w plastry.

Może zainteresuje Cię również

20 komentarze

  1. Ta ''kołderka'' jest rewelacyjna ! Już wyobrażam sobie to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł z tą kołderką :) Spróbowałabym takiego zestawienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam kiedyś w jakimś programie kulinarnym schab marynowany w soku jabłkowym. Ta kołderka wydaje się być jeszcze lepszym pomysłem. I tak nie spada z tego schabu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spada, bo jest gęsta, a w piekarniku się zapieka i trzyma się mięsa :)

      Usuń
  4. Piękny! Ja kołderkę robię z tartej cebuli, uklepując na wierzchu tartą bułką dla skorupki.Polecam do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jak on pysznie wygląda i tak elegancko. SUper pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się Twój pomysł przyrządzania schabu! Kiedyś na pewno taki zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wypróbuję tej propozycji, bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam na świąteczny obiad. Przepyszne - cała rodzina zachwycona. Kolejny świetny przepis z tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę próbować robić! :D ciekawe jak wyjdzie..?:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć łopatki zamiast schabu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej - każde mięso, które nadaje się na pieczeń. Tylko łopatkę piekłabym jednak trochę dłużej, zwłaszcza jeżeli jest gruba i szeroka. 1 godzinę na 1kg mięsa, a jabłka nałożyć 30-40 minut przed końcem pieczenia :)

      Usuń
  11. jakoś te jabłko mi nie podchodzi, wole jakieś zioła, np. majeranek - pycha! Ale co kto lubi, rozumiem. Ostatnio jadłam taki schab z majerankiem ze sklepu, producent Henryk Kania i na prawdę mogę polecić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cenię sobie merytoryczne uwagi, ale tu nie sposób oprzeć się wrażeniu, że komentarz ma na celu reklamę wędlin od Kani. Cóż, z kolei ja ich nie polecam - wystarczy przeczytać skład, poza tym jak ta "wędlina" kosztuje 15zł/kg to nie ma prawa być dobrej jakości ;)

      Usuń
  12. wiadomo, że żadne wędliny sklepowe nie mogą się równać jakością z domowymi, ale widziałam w sklepie serię wędlin pod marką "bez E" i nie wiem czy to nie są wyroby wyżej wymienionego producenta. szczerze mówiąc nie przyjrzałam się etykiecie wiec więcej nie mogę powiedzieć. może napiszę coś jak będę następnym razem w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to są wyroby tego producenta. Błagam, przestańcie już spamować tymi wędlinami. Codziennie muszę usuwać spam zachwalający wędliny Kani. Na coś takiego ludzie nabierali się jakieś 10 lat temu, teraz wygląda to dość żenująco...

      Usuń
  13. Czy piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń