Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fondue serowe

By 00:00 ,

Jeśli planujecie spędzić nadchodzącego Sylwestra w małym gronie, serowe fondue jest świetną propozycją na oryginalnie podany, ciepły i sycący posiłek. Naprawdę super sprawa i niezła frajda dla wszystkich :)
Masa serowa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wina jest jedyna w swoim rodzaju – nie dziwię się, że ta szwajcarska potrawa podbiła niemal cały świat.
Dodatków do fondue może być wiele; my zdecydowaliśmy się na lekko czerstwe pieczywo, kabanosy, świeżą paprykę, oliwki i lekko podsmażone owoce morza. Mnie najbardziej smakowały krewetki i papryka, mojemu M. oliwki i ośmiorniczki.


Photobucket 

FONDUE SEROWE
(4 porcje)
250g sera gruyere, 
250g sera emmentaler, 
250ml białego wytrawnego wina, 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, 
2-3 łyżki kirschu (pominęłam), 
1 łyżeczka soku z cytryny, 
1 ząbek czosnku, 
pieprz, 
odrobina tartej gałki muszkatołowej 

Garnek natrzeć ząbkiem czosnku i wlać do niego wino. Zagotować. Dodać starte sery i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi i utworzy jednolitą masę (ja pomogłam sobie mikserem ;). Dodać pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą wymieszać z kirschem (z braku kirschu użyłam po prostu odrobiny wina) i wlać do sera, cały czas mieszając. Po chwili sos powinien zgęstnieć. Gotową masę serową przelać do podgrzewanego naczynia do fondue i podawać z dodatkami. 


Propozycje dodatków:
- bagietka
- czerstwy chleb
- pieczeń pokrojona w kostkę
- kabanosy
- krewetki, ośmiorniczki, kalmary lekko przesmażone na oliwie z czosnkiem i chili
- świeża papryka pokrojona w kostkę
- kawałki marchewki
- kawałki selera naciowego
- korniszony
- marynowane pieczarki
- oliwki


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Pycha propozycja i bardzo ładne naczynie do fondue :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam tego cuda spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobrze to wygląda. Akurat kupiłam bratu naczynie do fondue na urodziny, podrzucę mu też przepis:)

    OdpowiedzUsuń