Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierś indycza duszona z borowikami

By 11:50 , , , , ,

Delikatna pierś indycza doskonale nadaje się na bożonarodzeniowy obiad – zwłaszcza, że świąteczne śniadanie często bywa dość obfite. Długie marynowanie w winie sprawia, że mięso jest kruche i bardzo aromatyczne. Borowiki – najszlachetniejsze z grzybów – idealnie podkreślają świąteczny charakter tej potrawy :) 

Photobucket 

PIERŚ INDYCZA DUSZONA Z BOROWIKAMI 
(6 porcji) 
1,5kg piersi z indyka, 
40g suszonych borowików, 
500ml wywaru drobiowego lub warzywnego, 
butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina, 
garść świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji, 
4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią, 
4 łyżki oleju rzepakowego, 
sól i pieprz do smaku 

Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem Kujawski z czosnkiem i bazylią i umieścić w dużej, niemetalowej misce (odpowiednia jest np. szklana). Obłożyć gałązkami tymianku i zalać winem tak, aby mięso było przykryte. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. 
Następnego dnia grzyby zalać dwoma szklankami wrzątku i odstawić na 20-30 minut. 
Mięso wyjąć z marynaty i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć indyka do garnka, wlać bulion oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (najlepiej najpierw dodać same grzyby, a wodę po nich przecedzić przez gazę lub np. ręcznik papierowy osadzony na sitku, ponieważ w wodzie tej mogą znajdować się drobne gałązki lub piasek – raczej nie zdarza się to często, ale lepiej dmuchać na zimne ;)). 
Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny. 
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z garnka i zawinąć w folię aluminiową. Zwiększyć ogień na kuchence i pozostały płyn odparować, aż nieco się zagęści i zamieni w sos (jeśli ktoś chce, może zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody – wówczas sos będzie bardziej zawiesisty). 
Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Obłożyć grzybami, polać sosem i udekorować tymiankiem. Sos można także podać osobno w sosjerce - tak, by każdy mógł sam polać swoją porcję. 



Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :) 

Przepisy
kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Uwielbiam indyka a połączenie z moimi ulubionymi grzybami - borowikami musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, aromatyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda doskonale. Piękne zdjęcie. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie podane mięso:) zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
  5. witam! czy inne mięsko można w taki sposób udusić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z polędwiczkami wieprzowymi, tylko trzeba skrócić czas duszenia (45-50 minut powinno wystarczyć) :)

      Usuń