Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe
To ciasto to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników snickersów. Kruche ciasto skrywa słodkie, lekko cynamonowe i ekstremalnie orzechowe wnętrze. To jeden z tych wypieków, które można upiec na kilka dni przed Świętami, ponieważ bardzo dobrze się przechowuje. Jest pyszne :)
CIASTO ALPEJSKIE
400g mąki,
100g masła,
150g margaryny Palma z Kruszwicy,
100g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
2 żółtka,
200g orzechów włoskich,
200g niesolonych orzechów ziemnych,
350g cukru,
250ml śmietanki kremówki 30%,
łyżeczka cynamonu
+ cukier puder do posypania
Masło i margarynę posiekać razem z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotować nadzienie: na patelnię wsypać cukier i rozpuścić na małym ogniu, aż lekko się skarmelizuje. Dodać orzechy i wymieszać. Wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować. Mieszając, gotować do czasu, aż karmel rozpuści się w śmietance, a masa nieco zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Masę odstawić, by lekko przestygła.
Podłużną formę o wymiarach 35 x 11 wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki ciasta. Środek wypełnić masą orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim masę. Brzegi dokładnie skleić, nadwyżki ciasta odkroić.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 40 minut. Upieczone ciasto zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 12 godzin, aby masa w środku stężała.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej kroić dużym nożem z piłką, takim jak do chleba.
Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)
8 komentarze
Karmel i orzechy , to jest to ! :)
OdpowiedzUsuńMusi być mega pyszne:)
OdpowiedzUsuńTe alpejskie przysmaki dobrze mi się kojarzą. Alpejskie pierniczki, mleko... teraz ciasto, zapewne niemniej pyszne :)
OdpowiedzUsuńciastko wygląda apetycznie, a książka udana, wiele tam propozycji które chętnie sama przyrządzę nie tylko na nadchodzące święta:)
OdpowiedzUsuńbardzo intrygujący przepis! zapisane :]
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńranyyy jak ono cudnie wygląda:) zaśliniłam klawiaturę!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń