Obsługiwane przez usługę Blogger.

Białe trufle z żurawiną i migdałami

By 19:00 ,

Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie Mikołajki, umówiłyśmy się z Gin, Panną Malwinną i Siaśką na wspólną produkcję słodkich trufelków (trufelek?). Ja zdecydowałam się na trufle z białej czekolady, pełne chrupiących migdałów i kwaskowatej żurawiny. Są pyszne, ale mega słodkie – jedna sztuka do kawy wystarcza mi, by zaspokoić chęć na słodkości ;) 

Photobucket 

BIAŁE TRUFLE Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI 
200g białej czekolady, 
150g słodzonego mleka skondensowanego, 
75g suszonej żurawiny, 
75g płatków migdałowych + ok. 50g do obtoczenia 

Płatki migdałów uprażyć lekko na suchej patelni. 
Mleko skondensowane i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać posiekaną żurawinę i 75g płatków migdałowych. Masę odstawić do lodówki na ok. 4 godziny, by stężała. Gdy konsystencja będzie już odpowiednia, uformować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Dodatkowo można je obtoczyć w pokruszonych płatkach migdałowych. 
Gotowe trufle włożyć do lodówki na kilka godzin. 


(przepis podpatrzony na blogu Smaczny Kącik


Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Wyglądają niczym śnieżki ! Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne! I do tego takie świąteczne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne kulki, chętnie bym zjadła taką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) Czekolada i żurawina kupione, zabieram się za robotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, Twoje trufelki tiramisu zawróciły nam w głowach, te też spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem pewna, że zachwyciłyby moje podniebienie :) biała czekolada i żurawina - to jedne z rzeczy, które lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń