Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak yassa

By 11:05 , , , , ,

Kurczak yassa to narodowa potrawa Senegalu, a przy tym jedno z najbardziej znanych dań kuchni afrykańskiej. Szukając przepisu, spotkałam się z wieloma różnymi wersjami, jednak zawsze w skład wchodziło DUŻO cebuli, musztarda oraz... maggi lub przyprawa typu vegeta, które w tej części Afryki są ponoć bardzo popularne. Do kurczaka yassa czasem stosuje się czerwoną cebulę, co nadaje potrawie dosyć fajny wygląd, ja jednak wybrałam ten przepis, gdyż skusiła mnie spora ilość innych warzyw i oliwki ;) Zmieniłam trochę proporcje, gdyż pichciłam tylko 2 porcje – tym samym zdecydowałam się użyć samych dolnych ćwiartek kurczaka, a nie całej tuszy dzielonej na porcje.
Potrawa ta jest całkiem prosta i nie wymaga skomplikowanych i drogich składników. Mięso warto zamarynować na noc, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczne :)


Photobucket 

KURCZAK YASSA
(2 porcje)
2 ćwiartki kurczaka (udka + podudzia),
1 duża cebula,
2 mała marchewka,
½ zielonej papryki,
2 łyżki zielonych oliwek,
200ml bulionu drobiowego,
1 solidna łyżka musztardy,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sok wyciśnięty z ½ cytryny,
1 łyżka maggi (zastąpiłam sosem sojowym),
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
sól i pieprz

Przygotować marynatę: wymieszać musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, maggi (sos sojowy), przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, sól i pieprz. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na udka i podudzia, wymieszać z marynatą w misce. Miskę przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Cebulę posiekać w piórka, marchew pokroić w plasterki a paprykę w paseczki. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć osączone z marynaty mięso ze wszystkich stron, aż będzie rumiane. Odłożyć mięso na bok, a w tym samym garnku zeszklić cebulę. Dodać marchew, paprykę i marynatę. Smażyć na niewielkim ogniu około 7-10 minut. Dodać kurczaka i bulion. Dusić pod przykryciem około 30 minut, dodać oliwki i dusić jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem wg uznania.
Podawać z ryżem.

Photobucket


 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze