Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kompot z żurawiny

By 16:28 , , ,

Kompot z żurawiny jest świetną alternatywą dla kompotu z suszonych (a ściślej: wędzonych) owoców, za którym nie każdy przepada z powodu charakterystycznego, bardzo intensywnego aromatu. Słodko-kwaskowaty żurawinowy napój z dodatkiem jabłek, pomarańczy i korzennych przypraw odpowiada mi dużo bardziej :) Oprócz smaku jego dodatkowym atutem jest także piękny, czerwony kolor :) 

 Photobucket 

KOMPOT Z ŻURAWINY 
500g żurawiny, 
1 pomarańcza, 
1 małe jabłko, 
2-3 goździki, 
½ łyżeczki mielonego cynamonu, 
½ łyżeczki mielonego kardamonu 

Żurawinę przepłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na kawałki jabłko oraz obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować jeszcze 15 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru – według uznania. Na koniec przecedzić kompot przez sitko i ostudzić. 


Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :) 

Przepisy
kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Świetny pomysł, aby zastąpić kompot z suszu, którego nie znoszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być żurawina suszona?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być żurawina suszona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z żurawiną suszoną, ale eko, bo te zwykłe zawierają w składzie olej, a tłusty nalot na powierzchni kompotu byłby raczej niewskazany :) Jeśli żurawina jest bez oleju, to ok, niemniej smak będzie już nieco inny i kolor bardziej mętny. Świeżą mrożoną żurawinę można dostać w hipermarketach (np. wczoraj widziałam w carrefourze). :)

      Usuń