Obsługiwane przez usługę Blogger.

Afrykańska zupa orzechowa

By 11:00 , , ,

Zupa orzechowa kusiła mnie od dawna. Nie miałam wprawdzie na myśli żadnego konkretnego przepisu, ale podobała mi się ogólna koncepcja tej potrawy. Intrygowała mnie, aż w końcu uznałam, że ”Orzechowy Tydzień” to dobry moment, by się zmobilizować. 
Wertując rozmaite receptury, najbardziej zachęcił mnie przepis znaleziony na tym blogu. Jest to przepis z kuchni Republiki Południowej Afryki. Muszę przyznać, że nie żałuję wyboru, bo zupa okazała się bardzo ciekawa w smaku – i jest to komplement, bo spałaszowaliśmy swoje porcje w okamgnieniu. 

 

AFRYKAŃSKA ZUPA ORZECHOWA 
(4 porcje) 
170g orzeszków ziemnych niesolonych, 
2 łyżki masła orzechowego, 
1 por, 
2 marchewki, 
1 cebula, 
1 ząbek czosnku, 
75ml białego wina, 
250ml mleka kokosowego, 
150ml śmietanki 18% lub 30% (słodkiej, z kartonika), 
750ml bulionu warzywnego, 
2 łyżeczki curry, 
1 łyżka cukru (użyłam brązowego), 
1 łyżka miodu, 
pieprz cayenne wg uznania, 
sól i pieprz, 
opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji. 

Marchew i cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić marchew i cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu kilka minut. Wlać wino i zagotować. Dodać pora pokrojonego w cienkie plasterki, dodać do garnka. Wlać bulion, dodać curry, miód i cukier. Całość gotować na małym ogniu ok. 6 minut. 
W tym czasie na suchej patelni lekko podprażyć orzeszki ziemne. 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji, a resztę dodać do zupy. Dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i śmietankę. Gotować ok. 12 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku. 
Zupę rozlać do miseczek, posypać odłożonymi orzeszkami i świeżą kolendrą.


Orzechowy Tydzień

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Też mnie korci taka zupka, a Twoja recenzja jest znakomitą zachętą do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, zupa idealna. Zwłaszcza teraz na zimne dni. Uwielbiam smak orzechów, a do tego są one takie zdrowe!, to zupa wprost stworzona dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa z masłem orzechowym, oo coś dla mnie, poproszę miseczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesująca zupa. Orzechowej nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, patrząc na składniki smak zupy musi być naprawdę ciekawy. W formie obiadowej orzechy jadłam chyba tylko w sosie do kurczaka i w marynacie do kurczaka, wydaje mi się że i taka zupka by mia zasmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna zasmakować, skoro lubisz orzechy ziemne w wersji na słono, w kurczaku itd. :)

      Usuń
  6. faktycznie niesamowicie ciekawa ta zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj. Jak zupka afrykańska, to nie orzeszki ziemne (fuuu!) tylko nerkowca. Zobacz jaka będzie różnica smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na terenie Afryki uprawia się zarówno nerkowce, jak i orzeszki ziemne. Wiele krajów (np. Nigeria) są potentatami w uprawie fistaszków i orzeszki te są bardzo popularne w ich kuchni. Istnieje mnóstwo afrykańskich przepisów, w których głównym składnikiem są właśnie orzeszki ziemne. W RPA orzechy ziemne to jedna z najczęściej uprawianych roślin. A czy "fuuu" to już kwestia smaku, dla mnie nie są "fuuu" ;)
      No i oczywiście, że różnica w smaku będzie, bo nerkowce smakują inaczej :)

      Usuń
  8. Ładne zdjęcia :) Ja wczoraj robiłem zupę orzechową... rewelacja! http://www.blendman.pl/zupy/zupa-orzechowa/ Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego.

    OdpowiedzUsuń