Obsługiwane przez usługę Blogger.

Palmiery cynamonowe

By 10:24 , , , ,

To chyba najszybsze ciasteczka świata :) Robi się je błyskawicznie, z zaledwie trzech składników, a efekt cieszy oko i podniebienie :) Idealne, gdy spodziewamy się gościa i nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować coś do kawy ;)
Przepis znalazłam na blogu dorotus. Kto jeszcze ich nie próbował - gorąco polecam :)







PALMIERY CYNAMONOWE

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cynamonu

1-2 łyżki cukru rozsypać na stolnicy i rozwinąć na nim arkusz ciasta francuskiego, lekko dociskając. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie rozsypać na cieście, dociskając dłonią. Dwa przeciwległe boki ciasta zrolować do środka. Można zaczynać od krótszych boków - wtedy palmiery będą większe, lub od dłuższych - wtedy ciasteczka będą mniejsze, ale będzie ich więcej.
Z tak powstałego wałka ciasta odkrawać plasterki grubości 7-8 mm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (rosną). Lekko ścisnąć je palcami tak, aby miały bardziej zaokrąglony kształt.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (lub dłużej, do momentu, aż będą złociste).
Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. nigdy takich nie jadłam, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam palmiery już na wielu blogach, ale jeszcze nigdy ich nie jadłam ;) mmm, już czuję cynamonowy aromat roznoszący się po domu... cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo kusząco, chętnie wpadnę na kawkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! natchnęło mnie to do pewnej wariacji na temat palmerów, lecę do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie upieklam z zapomnianego gdzies w zakamarku lodowki ciasta francuskiego - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, zawsze się udaje!

    OdpowiedzUsuń