Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ziemniaki faszerowane mięsem

By 00:15 , , ,

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Photobucket

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Photobucket

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Ale ciekawe te ziemniaczki! Fajny sposób na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę nietypowy sposób na mielone, takiego jeszcze nie widziałam. A wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ziemniaczki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przemysł no nietypowy obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. udany obiadek, dwa w jednym i mięso i ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń