Ziemniaki faszerowane mięsem
Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)
ziemniaki faszerowane mięsem |
ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
- 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
- 1 jajko,
- 1 nieduża czerstwa bułka,
- 1 nieduża cebula,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy,
- sól ziołowa,
- pieprz,
- suszony majeranek,
- suszony tymianek
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.
Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.
(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)
6 komentarze
Ale ciekawe te ziemniaczki! Fajny sposób na obiadek:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę nietypowy sposób na mielone, takiego jeszcze nie widziałam. A wyglądają super!
OdpowiedzUsuńSuper ziemniaczki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńSuper przemysł no nietypowy obiad
OdpowiedzUsuńudany obiadek, dwa w jednym i mięso i ziemniaczki.
OdpowiedzUsuń