Obsługiwane przez usługę Blogger.

Penne z brokułami i serem pleśniowym

By 10:48 , , , ,

To jeden z moich ulubionych sposobów na makaron. Wszystkie składniki rodem z Włoch komponują się niezwykle dobrze i tworzą kolorowe, pyszne danie.
Chociaż przepis wymaga użycia w tym samym czasie trzech palników na kuchence (makaron, brokuły, sos), to przy dobrej organizacji obiad robi się w 20 minut.
Przepis luźno inspirowany tym, z moimi wieloma zmianami.
Polecam :)


makaron z brokułami i serem pleśniowym


PENNE Z BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
(na 4 porcje)

  • 400 g makaronu penne (u mnie mniejszy – penetti),
  • 1 paczka mrożonych brokułów,
  • 100 g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego),
  • 200 ml śmietanki kremówki (lub słodkiej śmietanki 18%)
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu,
  • sól,  
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Brokuły ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i podzielić na małe różyczki.
Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać śmietankę oraz pokruszony ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Doprawić sos pieprzem (solą raczej nie, bo ser już jest słony). Do sosu dodać brokuły i pokrojone kawałki suszonych pomidorów.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu przełożyć do sosu. Wszystko delikatnie przemieszać, lekko zagrzać.
Nałożyć na talerze, każdą porcję oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać startym parmezanem.




Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Zdecydowanie lubię takie dania. Niedawno robiłam podobny z tym, że z dodatkiem orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednym słowem: pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, chociaż zamiast pomidorów daję trochę szynki...

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to wyglada ciekawie:) Musze cos takiego sprobiwac, tylko ptrzeba dobrego sera;) Wlasnie ostatnio kupilam gorgonzole, te sama co zwykle, ale jakos inaczej smakuje, jest twarda i cos z nia jest nie tak;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawniej często robiłam makaron z brokułem i serem, tylko brokuły smażyłam na patelni razem z innymi składnikami sosu

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kolorystykę dań z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami :) dwa głębokie, butelkowe odcienie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne połączenie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię połączenie brokułów i serka pleśniowego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie dania, jak dla mnie idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A dlaczego brokuł mrożony? Nie możesz dostać świeżego czy jakoś tak lepiej? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże warzywa z reguły staram się kupować w odpowiednim dla nich sezonie :) Latem i jesienią jak najbardziej warto użyć świeżego brokuła, ale poza sezonem wolę kupić mrożone niż 'świeże' z supermarketu, które nie dość, że zapewne były wspomagane do rośnięcia azotanami, to jeszcze przebyły długą drogę, tracąc część witamin. Zresztą mrożenie warzyw jest b. dobrą metodą na zachowanie ich wartości odżywczych :)

      Usuń