Obsługiwane przez usługę Blogger.

Eskalopki wieprzowe z szynką i sosem z kurek

By 00:20 , ,

A to propozycja na raczej wykwintny i świąteczny obiad. Smakuje wspaniale i naprawdę robi wrażenie. Wprawdzie sezon na grzyby dawno się skończył, ale z powodzeniem można posiłkować się zamrożonymi kurkami (ja swoje zamroziłam jeszcze jesienią, ale z tego co się orientują, mrożone kurki można kupić w niektórych większych marketach w paczkach lub na wagę).
Do tak przygotowanych polędwiczek wieprzowych podałam pieczone ziemniaczki i sałatę skropioną sosem vinegrette.


Photobucket


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SZYNKĄ I SOSEM Z KUREK
(na 4 porcje)
500g polędwiczek wieprzowych,
8-10 plastrów szynki parmeńskiej (ewentualnie innej surowej wędzonej np. szwarcwaldzkiej),
1 łyżka mąki pszennej,
3 łyżki oleju
 

marynata:
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (zastąpiłam suszoną),
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
4 łyżki oliwy
 

sos:
200g kurek (mogą być mrożone),
50g masła,
1 mała cebula,
1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu,
świeżo mielony pieprz,
350ml śmietanki 36%,
4-5 łyżek białego wytrawnego wina,
sól

 

Składniki marynaty połączyć i wymieszać. Oczyszczone polędwiczki włożyć do marynaty na minimum 2 godziny i pozostawić w chłodnym miejscu.
Przygotować sos: kurki sparzyć posolonym wrzątkiem, osączyć, większe sztuki pokroić. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć na nim kurki. Dodać drobno posiekaną cebulę, rozmaryn, nieco pieprzu, śmietankę i wino. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mięso wyjąć z marynaty, pokroić w poprzek włókien na 8-10 kawałków, lekko rozbić, każdy kawałek owinąć w plaster szynki i ponownie lekko rozbić. Oprószyć mąką i krótko obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanny i piec 7 minut w 200 stopniach.



(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego "Kuchnia włoska", z moimi niewielkimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Jak ładnie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wykwintne i eleganckie danie! Pięknie podane i już tutaj czuję jak wspaniale pachnie i smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie mięsko z kurkami musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokladnie, grzybki z mieskiem smakuja bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieprzowina i kurki? Świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń