Lasagne ze szpinakiem i cukinią
Robiłam kiedyś lasagne ze szpinakiem i mięsem, z dynią i mięsem, a tym razem proponuję lasagne w 100% warzywno-serową.
Przepis znalazłam w lutowym „Poradniku Domowym”, ale dość mocno go zmodyfikowałam, bo wg mnie proponowane tam proporcje między składnikami były dość abstrakcyjne.
Lasagne jest rewelacyjna. Pyszny szpinak, lekko chrupiąca cukinia i kremowy camembert. Czego chcieć więcej od dobrego obiadu? :)
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ
(przepis na 6 porcji)
- 16 płatów lasagne,
- 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach,
- 2 nieduże cukinie,
- 1 duża żółta papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 krążki sera camembert,
- 3 łyżki sera mascarpone,
- 1 jajko,
- 250ml śmietanki kremówki,
- 2-3 łyżki startego parmezanu,
- sól i pieprz,
- oliwa
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, następnie wrzucić szpinak, przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi. Wtedy odkryć patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podgrzewać, aż woda ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Na mniejszej patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej na małym ogniu paprykę, aż zmięknie.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami obgotować płaty lasagne przez ok. 4 minuty. Wyjmować je łyżką cedzakową i kłaść na czystej ściereczce.
Camembert pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć na niej 4 płaty lasagne, w razie potrzeby je docinając, aby pokryły całe dno. Następnie równomiernie nałożyć 1/3 szpinaku, ¼ plasterków cukinii, ¼ papryki i ¼ camemberta. Następnie znowu makaron itd. - W ten sposób ułożyć 2 kolejne warstwy. Na wierzchu ułożyć ostatnie 4 płaty lasagne, pozostałą cukinię i paprykę.
Ostatnią ćwiartkę camembert podgrzać w rondelku razem ze śmietanką. Gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Sosem polać równomiernie całą zapiekankę. Wierzch posypać startym parmezanem.
Piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić lasagne na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, wówczas łatwiej będzie ją kroić.
9 komentarze
Bardzo podoba mi się ta Twoja modyfikacja - połączenie szpinaku, cukinii i papryki bardzo mnie przekonuje. Z pewnością nie potrzeba niczego więcej na smaczny obiad!
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie. A z czasopismami tak jest, ja czasem patrzę w proporcję i nie wierzę, że ktokolwiek był w stanie coś z tego upiec czy ugotować. Twoja wersja wygląda wiarygodnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, apetyczna, jestem na tak!:)
OdpowiedzUsuńteraz już wiem, dlaczego moje lasagne mi nie wychodziło, najpierw trzeba płaty makaronu ugotować! Dzięki :-)
OdpowiedzUsuńobserwuję i pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lasagne ze szpinakiem. Zapisuję Twoją wersję do wypróbowania, akurat mam w domu makaron, a dodatku cukinii jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńCzy byłabyś tak miła i zdradziła mi jak zmniejszasz wklejone bannery akcji? chętnie je u siebie dodaję, ale niekiedy gryzą się z moim pierwotnym estetycznym zamysłem ;) mniejsze wyglądają znacznie zgrabniej.
gapa ze mnie, już mam, nie wiem co w tym było trudnego
UsuńFajne połączenie szpinaku i cukini:)
OdpowiedzUsuń