Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lasagne ze szpinakiem i cukinią

By 10:43 , , ,

Robiłam kiedyś lasagne ze szpinakiem i mięsem, z dynią i mięsem, a tym razem proponuję lasagne w 100% warzywno-serową.
Przepis znalazłam w lutowym „Poradniku Domowym”, ale dość mocno go zmodyfikowałam, bo wg mnie proponowane tam proporcje między składnikami były dość abstrakcyjne.
Lasagne jest rewelacyjna. Pyszny szpinak, lekko chrupiąca cukinia i kremowy camembert. Czego chcieć więcej od dobrego obiadu? :)







LASAGNE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ
(przepis na 6 porcji)

  • 16 płatów lasagne,
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach,
  • 2 nieduże cukinie,
  • 1 duża żółta papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 krążki sera camembert,
  • 3 łyżki sera mascarpone,
  • 1 jajko,
  • 250ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz,
  • oliwa

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, następnie wrzucić szpinak, przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi. Wtedy odkryć patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podgrzewać, aż woda ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.

Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Na mniejszej patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej na małym ogniu paprykę, aż zmięknie.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami obgotować płaty lasagne przez ok. 4 minuty. Wyjmować je łyżką cedzakową i kłaść na czystej ściereczce.

Camembert pokroić na plasterki.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć na niej 4 płaty lasagne, w razie potrzeby je docinając, aby pokryły całe dno. Następnie równomiernie nałożyć 1/3 szpinaku, ¼ plasterków cukinii, ¼ papryki i ¼ camemberta. Następnie znowu makaron itd. - W ten sposób ułożyć 2 kolejne warstwy. Na wierzchu ułożyć ostatnie 4 płaty lasagne, pozostałą cukinię i paprykę.

Ostatnią ćwiartkę camembert podgrzać w rondelku razem ze śmietanką. Gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Sosem polać równomiernie całą zapiekankę. Wierzch posypać startym parmezanem.

Piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić lasagne na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, wówczas łatwiej będzie ją kroić.




Photobucket

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Bardzo podoba mi się ta Twoja modyfikacja - połączenie szpinaku, cukinii i papryki bardzo mnie przekonuje. Z pewnością nie potrzeba niczego więcej na smaczny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie. A z czasopismami tak jest, ja czasem patrzę w proporcję i nie wierzę, że ktokolwiek był w stanie coś z tego upiec czy ugotować. Twoja wersja wygląda wiarygodnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, apetyczna, jestem na tak!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz już wiem, dlaczego moje lasagne mi nie wychodziło, najpierw trzeba płaty makaronu ugotować! Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. obserwuję i pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam lasagne ze szpinakiem. Zapisuję Twoją wersję do wypróbowania, akurat mam w domu makaron, a dodatku cukinii jeszcze nie próbowałam!

    Czy byłabyś tak miła i zdradziła mi jak zmniejszasz wklejone bannery akcji? chętnie je u siebie dodaję, ale niekiedy gryzą się z moim pierwotnym estetycznym zamysłem ;) mniejsze wyglądają znacznie zgrabniej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne połączenie szpinaku i cukini:)

    OdpowiedzUsuń