Obsługiwane przez usługę Blogger.

Japoński kurczak Karaage

By 00:19 , ,

Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka. Często sprzedawana jest jako danie barowe na wynos, pakowane do pudełka, które można zjeść gdziekolwiek. Takie japońskie "nuggetsy" ;)
Do jej przygotowania najlepsze jest mięso z udek, ale można też użyć filetów z piersi. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smakowicie chrupiący, ale i bardzo aromatyczny dzięki długiemu marynowaniu. Polecam zwłaszcza wielbicielom smażonych kurczaków ;)
Do kurczaka podałam kleisty ryż, sezamową sałatkę z ogórków oraz niezawodny sos miodowo-sojowy :)
Podobnie jak poprzednio, przepis znalazłam u atiny_bc, a pierwotnie pochodzi z blogu Karoliny.


Photobucket

JAPOŃSKI KURCZAK KARAAGE
(na 3 porcje)
500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
3 starte ząbki czosnku,
starty korzeń imbiru (tyle samo, co czosnku),
2 łyżki sosu sojowego,
1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni),
1 plaster ananasa,
pieprz i sól do smaku,
mąka ziemniaczana do obtoczenia

Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub nawet na całą noc.
(Ja nie wkładałam kurczaka do woreczka, tylko marynowałam w misce).
Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor i odsączyć z tłuszczu układając na ręcznikach papierowych.


Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food
Kurczak i spółka

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Kuszący sposób na kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, zrobię jutro.

    A co do tego? - ryż wiadomo, ale widzę, że coś zielonego wala się na talerzu, z czym to zjeść można?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sorki nie doczytałem nagłówka, już wiem co do tego ;)

    OdpowiedzUsuń