Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ogórek w zalewie sezamowej

By 10:40 , , , , ,

Banalnie łatwa do przygotowaniu, ale o zupełnie niebanalnym smaku. Świeży, chrupiący ogórek bardzo fajnie komponuje się z olejem sezamowym. To taki japoński odpowiednik naszej mizerii ;)))
Świetnie pasuje jako dodatek do azjatyckich dań. Warto spróbować.
Przepis znalazłam u atiny_bc, pierwotnie pochodzi z blogu Karoliny.

Photobucket

OGÓREK W ZALEWIE SEZAMOWEJ
1 długi ogórek,
1 łyżka oleju sezamowego,
szczypta soli,
ostra suszona papryczka do zaostrzenia smaku (dałam mieloną, ilość wg uznania),
nasiona sezamu do posypania

Ogórka umyć i wraz ze skórką pokroić w grubsze słupki. Włożyć do woreczka foliowego, dodać olej sezamowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ostrą suszoną papryczkę. Woreczek zawiązać i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.

Ja nie wkładałam ogórka do woreczka, tylko wszystko mieszałam w miseczce. Sezam przed posypaniem sałatki lekko podprażyłam na suchej patelni, aby był bardziej aromatyczny.


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. zapach ogórków kojarzy mi się z wiosną i chociaż takich polnych ogórków na razie jeszcze u nas nie ma, to narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś w jednej z warszawskich restauracji podobny dodatek do obiadu, mogę potwierdzić, że smak jest nieziemsko dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! Ja podobnie robię awokado;)
    Pozdrawiam zielono:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja. Spróbuję;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, on jest pyszny, też go robiłam. Fajne połączenie, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miła odmiana dla standardowych obiadowych suróweczek

    OdpowiedzUsuń