Japońska sałatka z ogórków (sunomono)
Banalnie łatwa do przygotowaniu, ale o zupełnie niebanalnym smaku. Świeży, chrupiący ogórek bardzo fajnie komponuje się z olejem sezamowym. To taki japoński odpowiednik naszej mizerii ;)))
Świetnie pasuje jako dodatek do azjatyckich dań, między innymi kurczaka karaage. Warto spróbować.
JAPOŃSKA SAŁATKA Z OGÓRKÓW (SUNOMONO)
- 1 długi ogórek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- szczypta soli,
- nasiona sezamu do posypania
Ogórka umyć, za pomocą obieraczki obrać tylko częściowo, zostawiając podłużne paski ze skórą. Ogórka zetrzeć na szatkownicy w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 10 min. Po tym czasie odcisnąć dłońmi z nadmiaru soku i przełożyć z powrotem do miski.
Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem, imbirem i olejem sezamowym. Tak powstałym sosem polać ogórka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
8 komentarze
zapach ogórków kojarzy mi się z wiosną i chociaż takich polnych ogórków na razie jeszcze u nas nie ma, to narobiłaś mi smaku :-)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś w jednej z warszawskich restauracji podobny dodatek do obiadu, mogę potwierdzić, że smak jest nieziemsko dobry :)
OdpowiedzUsuńEkstra! Ja podobnie robię awokado;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam zielono:)
Bardzo ciekawa propozycja. Spróbuję;-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńMniam, on jest pyszny, też go robiłam. Fajne połączenie, prawda?:)
OdpowiedzUsuńoj prawda, prawda :)
UsuńMiła odmiana dla standardowych obiadowych suróweczek
OdpowiedzUsuń