Obsługiwane przez usługę Blogger.

Japońska sałatka z ogórków (sunomono)

By 10:40 , , , , ,

Banalnie łatwa do przygotowaniu, ale o zupełnie niebanalnym smaku. Świeży, chrupiący ogórek bardzo fajnie komponuje się z olejem sezamowym. To taki japoński odpowiednik naszej mizerii ;)))
Świetnie pasuje jako dodatek do azjatyckich dań, między innymi kurczaka karaage. Warto spróbować.


japońska sałatka z ogórków




JAPOŃSKA SAŁATKA Z OGÓRKÓW (SUNOMONO)

  • 1 długi ogórek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • szczypta soli,
  • nasiona sezamu do posypania

Ogórka umyć, za pomocą obieraczki obrać tylko częściowo, zostawiając podłużne paski ze skórą. Ogórka zetrzeć na szatkownicy w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 10 min. Po tym czasie odcisnąć dłońmi z nadmiaru soku i przełożyć z powrotem do miski.

Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem, imbirem i olejem sezamowym. Tak powstałym sosem polać ogórka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 
Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. zapach ogórków kojarzy mi się z wiosną i chociaż takich polnych ogórków na razie jeszcze u nas nie ma, to narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś w jednej z warszawskich restauracji podobny dodatek do obiadu, mogę potwierdzić, że smak jest nieziemsko dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! Ja podobnie robię awokado;)
    Pozdrawiam zielono:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja. Spróbuję;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, on jest pyszny, też go robiłam. Fajne połączenie, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miła odmiana dla standardowych obiadowych suróweczek

    OdpowiedzUsuń