Babka waniliowo-kardamonowa na Waniliowy Weekend :)
Chociaż nie jest tak wilgotna, jak się spodziewałam (a ja wolę jednak bardziej ‘mokre’ ciasta), to jednak aromat wanilii oraz subtelna nuta kardamonu działają na zmysły i czynią to ciasto czymś więcej niż zwykłą, ucieraną babką. To prawdziwa babka "de lux"!
Muszę dodać, że to ciasto szczególnie zachwyciło mojego M., po prostu nie mógł mu się oprzeć ;)
BABKA WANILIOWO-KARDAMONOWA
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 250 g stopionego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wanilię przeciąć wzdłuż na pół i nożem wyskrobać ziarenka.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, ziarnami wanilii i kardamonem na puszysty krem. Ucierając, stopniowo wlewać masło, miksować do połączenia się składników.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę.
Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać ciasto.
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
8 komentarze
Ja też wolę wilgotne ciasta, ale mam wrażenie,że babka o takich smakach nawet suchawa , smakowałaby mi bardzo:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Podoba mi sie dodatek kardamonu - dzieki niemu babka smakuje pewnie troche inaczej niz wszystkie. Tez lubie wilgotniejsze ciasta, ale porwalabym kawalek takiej babeczki do herbaty!
OdpowiedzUsuńlekka i msaczna.
OdpowiedzUsuńdelikatna i waniliowa. taaak ;]
idealna na lekki podwieczorek albo do kawki z przyjaciółkami podczas babskich pogaduszek.
puchate babki są takie pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie musi pachnieć!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Narobiłaś mi ochoty na babkę :D
OdpowiedzUsuńMocno aromatyczna, nawet jeśli nieco suchawa...i tak będzie pyszna :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest mega aromatyczna! Ja własnie zbieram się do upieczenia jakiejś babki.
OdpowiedzUsuń