Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pączki arabskie - z korzenną nutą :)

By 13:14 ,

W ten weekend upiekłam jeszcze pączki arabskie wg przepisu znalezionego na blogu Passionfruit. A co tam, jak szaleć w ostatki, to szaleć ;)
Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając i kardamon, i cynamon, dzięki czemu ich korzenna nuta była bogatsza i wyraźniejsza. Pączki były przepyszne. Z tej ilości wychodzi ok. 22 sztuki, jednak wg mnie nie ma sensu robić ich z większej porcji – niestety, najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień robią się gumiaste ;)
Ale znikają w tempie ekspresowym, to trzeba przyznać. Są wręcz uzależniające i po zjedzeniu jednego ma się ochotę sięgnąć po następnego. A potem kolejnego. ;)



PĄCZKI ARABSKIE

  • 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania,
  • 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 13 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Drożdże pokruszyć i zasypać w garnuszku łyżeczką cukru, po chwili wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody i 1-2 łyżeczkami mąki – tak aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż podwoi swoją objętość.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm i szklanką lub foremką wycinać dowolne kształty – ja wycinałam szklanką półksiężyce. Pączki ułożyć w odstępach obok siebie, przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Smażyć partiami na głębokim oleju z obu stron, aż będą złociste.
Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.




Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Ta arabska nuta w pączkach bardzo mnie nurtuje. Z chęcią bym spróbowała jak one smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wprosilabym sie do ciebie na takie inne paczki! Wygladaja na cudownie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, puchate księżyce:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O,jakie ładne, puchatki! Z nutą orientalną korzenną, super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne pączki, pięknie pachną :)

    OdpowiedzUsuń