Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ostkaka (szwedzki sernik)

By 00:00 ,

Ostkaka to popularny w Szwecji sernik, wyrabiany z ziarnistego twarożku keso. Sera tego nie mieli się przed użyciem, dlatego ostkaka ma nietypową dla innych serników, grudkowatą konsystencję. Jest jednak bardzo delikatny i smaczny, również dzięki dodatkowi migdałów lub marcepanu. Szwedzi do tego stopnia upodobali sobie ten deser, że 14 listopada obchodzone jest jako "Dzień Ostkaki" ;)
W polskich warunkach serek keso można z powodzeniem zastąpić tzw. twarożkiem grani, a jeżeli akurat nie ma go w Waszych sklepach, można też użyć serka wiejskiego. Serek wiejski należy najpierw odsączyć na sitku z nadmiaru śmietanki, a następnie grudki rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków – w ten sposób otrzymamy właśnie twarożek grani. 
W Szwecji ostkakę najczęściej podaje się na ciepło z bitą śmietaną i konfiturą z borówki brusznicy, ja jednak – korzystając z sezonu – polałam go sosem malinowym. (a właściwie po prostu malinami rozgniecionymi z odrobiną cukru pudru).

 Photobucket 

OSTKAKA (SZWEDZKI SERNIK)
  • 600g twarożku grani, 
  • 200g marcepanu, 
  • 100g masła, 
  • 5 jajek, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • ½ szklanki mąki, 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 

Miękkie masło zmiksować razem z marcepanem i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku, następnie dodać twarożek, mąkę i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować krótko – tylko do momentu połączenia się składników. 
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wsypać płatki migdałowe. Następnie wlać masę serową i wyrównać powierzchnię. Piec w 175 stopniach przez około 35 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie oblepiony masą. Wyjąć z piekarnika i okroić brzegi. 
Posypać cukrem pudrem. 
Można podawać na ciepło lub po wystudzeniu. 


(na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie)

Photobucket 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Szwedzkiego sernika nigdy nie jadłam. Jak w szkole opowiedziałam o pieczonym serniku, to się co niektórzy dziwnie na mnie patrzyli... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? W Danii tylko na te na zimno jadają? :)

      Usuń
  2. Chyba się skuszę na niego, bo uwielbiam wypieki z marcepanem :)

    OdpowiedzUsuń