Obsługiwane przez usługę Blogger.

Clafoutis z wiśniami

By 19:00 , , , ,

Clafoutis to pieczony deser z regionu Limousin – obszaru położonego w środkowej części Francji. Tradycyjne clafoutis przygotowuje się z użyciem wiśni bądź czereśni, a wersje z innych owoców noszą nazwę flaugnarde. Oryginalna receptura nakazuje używać do deseru wiśni w całości, ponieważ wydzielająca się z pestek amygdalina w czasie pieczenia nadaje deserowi lekko migdałowej nuty. Ja jednak swoje wiśnie wydrylowałam, ażeby jednak był jakiś komfort z tego jedzenia ;)
Przygotowanie clafoutis miałam w planach od dawna, ale nie miałam odpowiedniego naczynia. Foremka do tart z wyjmowanym dnem zwykle jest bardzo praktyczna, ale nie nadaje się do clafoutis. Jako że niedawno nabyłam małą ceramiczną foremkę, zrobiłam deser z 2/3 podanych poniżej ilości składników. Clafoutis jest przepysznym deserem, w którym z M. od razu się „zakochaliśmy” ;) Kwaskowate, orzeźwiające wiśnie zapieczone w czymś w rodzaju puszystego naleśnika doskonale trafiło w nasz gust :) Koniecznie wypróbujcie :) 

Clafoutis przygotowałam w ramach wspólnego przygotowywania wiśniowych słodkości do akcji ”W wiśniowym sadzie”. Po inne wiśniowe smakołyki zajrzyjcie do Gin, Mopsika i Panny Malwinny :) 

Photobucket 

CLAFOUTIS Z WIŚNIAMI 
  • 500g wiśni, 
  • 3 duże jajka, 
  • ½ szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki, 
  • ¼ szklanki mleka, 
  • 2/3 szklanki mąki, 
  • masło do wysmarowania formy, 
  • cukier puder do posypania 

Wiśnie umyć i wydrylować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Jajka zmiksować z cukrem, aż masa zacznie robić się puszysta. Dodać ekstrakt z wanilii, śmietankę i mleko, krótko zmiksować. Dodać mąkę i jeszcze raz krótko zmiksować. 
Formę do tarty o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem. Na dno wylać trochę ciasta, tak by utworzyło ok. 5mm warstwę. Wstawić do piekarnika na 2 minuty. Wyjąć i równomiernie rozłożyć w foremce wiśnie. Zalać je pozostałym ciastem. Piec jeszcze około 25 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste z wierzchu. 
Deser podawać lekko ciepły, posypany cukrem pudrem. Można go podawać także z odrobiną bitej śmietany lub lodami waniliowymi.


(na podstawie przepisu z „Księgi Smaków Świata” Buchmanna)

Photobucket 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Cudowne Ci wyszło :)
    Cieszę się, że w końcu sięgnęłam po ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie kusi, oj strasznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten deser, a u Ciebie wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń