Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora

By 13:24 , , ,

Nie tylko Szwedzi lubią klopsiki. Duńczycy również są ich fanami, ponieważ klopsiki można podawać na wiele sposobów. Na przykład w towarzystwie kalafiorowej zapiekanki – trochę kalorycznej, ale świetnie zastępującej ziemniaki. Charakterystycznym dodatkiem do klopsików jest także konfitura z borówki brusznicy :) 

 

DUŃSKIE KLOPSIKI Z ZAPIEKANKĄ Z KALAFIORA 
(4 porcje) 
  • 500g mielonego mięsa (chudej wieprzowiny), 
  • 1 główka kalafiora, 
  • 3 jajka, 
  • 1 czerstwa bułka, 
  • 2 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 150g żółtego sera, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 2 cebule, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina (na czubku noża) 
  • gałki muszkatołowej, 
  • olej do smażenia 
  • + dodatkowo dżem z borówki (ewentualnie żurawiny) do podania 

W rondlu stopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolity, gładki sos. Gotować 2 minuty, po czym zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do gorącego sosu i szybko wymieszać trzepaczką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z sosem. 
Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ułożyć go w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Zalać sosem i posypać startym serem. Piec w 170 stopniach przez około 45 minut. 
Bułkę namoczyć w wodzie, aż będzie miękka. Mięso włożyć do miski. Dodać pozostałe jajko, dokładnie odciśniętą bułkę, posiekaną połówkę cebuli, natkę pietruszki, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie klopsiki. Usmażyć je na oleju na rumiany kolor (najlepiej w dwóch partiach, żeby łatwiej było je obracać. Usmażone klopsiki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. 
Pozostałe półtorej cebuli pokroić na krążki i lekko podsmażyć na drugiej patelni, aż będą miękkie i lekko rumiane. 
Klopsiki podawać z zapiekanym kalafiorem, cebulką i dżemem z borówki. 


(na podstawie przepisu stąd

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Bardzo fajne połączenie. Dla mnie idealny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. PYCHA, robiłam wczoraj na obiad i nic nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń