Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś na parze marynowany w białym winie

By 13:06 , , ,

Niedawno zamieszczałam na blogu przepyszny przepis na grillowanego łososia z wiśniami, a dziś prezentuję drugi, bardzo smaczny przepis. Łosoś marynowany w winie nabiera wspaniałego aromatu i jest bardzo soczysty. Razem z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz surówką stanowi idealny obiad na letnie popołudnie :) 

Photobucket 

ŁOSOŚ NA PARZE MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE 
(2 porcje) 
  • 2 kawałki filetu z łososia (po ok. 150g), 
  • ½ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego), 
  • koperek, 
  • 2 łyżeczki masła, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • ćwiartki cytryny do podania 

Łososia umyć, osuszyć i usunąć skórę. Umieścić w misce, zalać winem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (w tym czasie warto raz obrócić mięso na drugą stronę, żeby równomiernie się zamarynowało). Po tym czasie każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Tak przygotowane filety umieścić na kawałkach folii aluminiowej. Na wierzchu ryby ułożyć odrobinę masła i zawinąć folię w papiloty. Papiloty ułożyć w garnku na metalowym sitku przeznaczonym do gotowania na parze lub na półce parowaru. Gotować ok. 12-15 minut, w zależności od grubości ryby. 
Podawać z ćwiartkami cytryny. 


(inspirowane przepisem stąd)

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Mirabelko! Codziennie na obiad robię Twoje przepisy. W tym tygodniu wypróbowałam m.in. łososia marynowanego w białym winie. Łosoś genialny. Rozpływa się w ustach, jest delikatny,aromatyczny po prostu cudowny. Gorąco polecam w/w łososia. Pozdrawiam - Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował i dziękuję za tak miłe słowa :) pozdrawiam!

      Usuń