Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kammerjunker - małe duńskie ciasteczka

By 12:10 , , ,

Kammerjunker to tradycyjne duńskie małe ciasteczka. Istnieją różne wersje – z dodatkiem płatków owsianych, skórki z cytryny lub marcepanu, albo i bez tych składników. Ja skusiłam się na zdrowszą wersję owsianych kammerjunker, z obniżoną zawartością masła i cukru. Są niezbyt słodkie, ale za to delikatne i kruche. Dodatek marcepanu i skórki z cytryny sprawia, że smakują naprawdę świetnie.
Kammerjunker świetnie smakują ze szklanką mleka lub kawy po duńsku, ale najczęściej używane są jako dodatek do koldskal – duńskiego chłodnika, na który przepis pojawi się już niebawem... :)

Photobucket

KAMMERJUNKER - DUŃSKIE CIASTECZKA OWSIANE
(50-60 sztuk)
  • 175g płatków owsianych,
  • 75g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 35g cukru trzcinowego, 
  • 2 jajka, 
  • 40g masła, 
  • 50g marcepanu, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mąkę. Przesypać do miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, wszystko razem wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i całość posiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajka, starty na tarce marcepan oraz ekstrakt waniliowy. Całość zagnieść dłońmi, aż powstanie spójne ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je lekko spłaszczyć palcem lub łyżeczką (ja tego nie zrobiłam). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż będą miały złocisty kolor.


(na podstawie przepisu Emilii)
 
 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Zapisuję do zrobienia w kolejnej edycji akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można dodać mąki pszennej razowej typ 1850?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że tak :)

      Usuń
  3. wychodzą mega ale jak dla mnie ciut za mało słodkie - jednak prywatnie zwiększyłbym ilość cukru aczkolwiek wtedy juz by nie były fit :D

    OdpowiedzUsuń