Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grillowany łosoś z sosem wiśniowym

By 10:14 , , ,

Fantastyczne połączenie grillowanego łososia z kwaskowato-słodkimi wiśniami. Muszę przyznać, że jestem naprawdę dumna z tego pomysłu – to jedna z najsmaczniejszych wersji łososia, jakie jadłam. Może i Wy się skusicie? :) 




GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM WIŚNIOWYM 
(2 porcje) 
  • 2 kawałki filetu z łososia (po około 150g), 
  • 150g wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych), 
  • 100ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego), 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sok z ¼ cytryny, 
  • olej do smażenia 

Wiśnie wydrylować, umieścić w rondelku razem z winem, miodem i octem balsamicznym. Zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do wiśni, mieszając. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje, zdjąć z ognia. 
Łososia umyć, osuszyć zdjąć skórę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) na odrobinie oleju, po około 3 minuty z każdej strony. 
Łososia podawać polanego sosem wiśniowym, z ryżem i sałatą. 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze