Marjarahka (fiński deser owocowy)
Deser, który zaskakuje prostotą i smakiem. Wystarczy serek homogenizowany, trochę śmietanki i ulubione owoce jagodowe. Chociaż pewnie wielu z Was jadło już coś podobnego, deser ten szczególnie popularny jest w Finlandii. Jego fińska nazwa jest wynikiem połączenia słów marja (jagoda) i rahka (twaróg). W moim domu, kiedy byłam mała, robiło się podobny deser, ale na bazie zwykłego twarogu, kwaśnej śmietany i wiśni w syropie ze słoika. Tym razem wypróbowałam fińską wersję – bardziej delikatną w smaku i ze świeżymi owocami. Pycha :)
MARJARAHKA
(2 porcje)
- 200g serka homogenizowanego naturalnego,
- 100ml śmietanki kremówki,
- 2 garście ulubionych owoców jagodowych (u mnie maliny i borówki amerykańskie, ale mogą być też truskawki, leśne jagody czy jeżyny),
- 2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem. Owoce przebrać i umyć, połowę odłożyć, a resztę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać do serka i wymieszać. Można wymieszać dokładnie, na jednolitą masę, albo byle jak, tworząc w ten sposób ciekawe wzorki. Dodać odłożone owoce (kilka można zostawić do dekoracji). Przełożyć do pucharków, udekorować i podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
W wersji mniej kalorycznej śmietankę zastępujemy jogurtem naturalnym... tyle, że już go nie ubijamy :)
(na podstawie kilku różnych przepisów z internetu)
3 komentarze
Uwielbiam te nordyckie desery. Znalazłaś naprawdę ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPycha, pycha, pycha - robiłam dziś na deser i rodzinka wylizywała pucharki ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego szukałem na deser po romantycznej kolacji z dziewczyną. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń