Kawa po duńsku
Nigdy do tej pory nie piłam kawy z dodatkiem żółtka, ale jako że bardzo lubię kogel-mogel, nie miałam żadnych oporów by wypróbować ten przepis. Tak przygotowana kawa jest kremowa i wyrazista w smaku, a dodatek skórki cytrynowej nadaje jej ciekawego akcentu. Ponieważ kawę tę podaje się na zimno, świetnie sprawdzi się w letnie popołudnia :)
KAWA PO DUŃSKU
(1 porcja)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny,
- bita śmietana,
- kostki lodu
Żółtko utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Dodać kawę zaparzoną w 200ml wody i kilka kostek lodu. Dobrze wymieszać i przelać do wysokiej szklanki. Udekorować bitą śmietaną (ja dodatkowo posypałam jeszcze odrobiną cynamonu).
(na podstawie przepisu ze strony 2drink)
4 komentarze
O kurczę, nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest ;) Lecę do kuchni robić :P
OdpowiedzUsuńkawa po duńsku? ale łądnie wygląda!
OdpowiedzUsuńNigdzie się w Danii, muszę przyznać, z taką kawą nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam raz - i choć lubię i kawę, i kogel mogel, to ich połączenie nie do końca mi pasuje ;)
Ja mam wielką słabość do kawy, więc tutaj pewnie to surowe żółtko by mi nie przeszkadzało ;)
OdpowiedzUsuń