Obsługiwane przez usługę Blogger.

Clafoutis z bobem i tuńczykiem

By 10:15 , , , , , ,

Tradycyjne clafoutis przygotowuje się na słodko z wiśniami, ale powstało też wiele odmian wytrawnych tej feancuskiej zapiekanki. Zasadniczo chodzi o to, by wybrane składniki (czy to owoce, czy warzywa) zalać ciastem naleśnikowym i upiec w foremce. Niektórzy by zapewne powiedzieli, że to po prostu zakalec. Coś w tym jest, to prawda, ale za to jaki dobry ten zakalec ;) 
Ta wersja clafoutis z bobem i tuńczykiem bardzo przypadła mi do smaku. Według mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że zapiekanka ta nada się zarówno na obiad, jak i na przekąskę lub kolację.

 Photobucket 

CLAFOUTIS Z BOBEM I TUŃCZYKIEM 
(4 porcje) 
  • 500g bobu, 
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, 
  • 2 jajka, 
  • ½ szklanki mąki, 
  • 2/3 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • szczypta suszonego oregano, 
  • sól i pieprz, 
  • masło do wysmarowania formy 

W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 7 minut od momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. 
Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z obranym bobem.
Jajka, mleko, mąkę, natkę pietruszki, oregano oraz sól i pieprz dokładnie zmiksować. 
Formę 18 x 18 cm wysmarować masłem. Na dnie ułożyć bób i tuńczyka. Całość zalać ciastem. Piec w 180 stopniach około 35 minut, aż ciasto stężeje. 
Podawać na ciepło lub na zimno. 

Do clafoutis dobrze pasuje sos pomidorowy/ketchup lub sos jogurtowo-czosnkowy. 


(inspiracja)

 Bóbmania

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Prezentuje się cudownie! *.*
    Idealna przystawka na lato! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna propozycja i te kolory;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje! Uwielbiam bób, tylko jestem strasznie leniwa i łakoma, bo prędzej go zjem, niż zacznę np. obierać ;) W przypadku użycia innych owoców niż wiśnie clafoutis nazywa się flaugnarde, ciekawe jak jest z warzywami i innymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń