Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajecznica ze szpinakiem

By 10:20 , , , ,

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań moich i M. Dziś stwierdziłam, że to chyba nasz numer 2 zaraz po sałatce caprese, ale M. stwierdził, że ciężko to porównać, ponieważ miłość do jajecznicy mamy chyba genetycznie zaprogramowaną i jest ona poza wszelką konkurencją ;) Fakt faktem jajecznica jest nieodłącznym elementem śniadań na wyjazdach, gdy gościmy u znajomych, gdy znajomi goszczą u nas, gdy wracamy z wakacji, gdy jesteśmy dzień po imprezie, lub po prostu nie chce się nam rano zrobić zakupów ;) Tym razem jednak zrobiłam jajecznicę tylko dla siebie – ze znienawidzonym przez M. szpinakiem ;) Mnie smakowała bardzo i przyznaję, że była to świetna odmiana. Jajecznicę przygotowuję starając się by białko było ścięte, a żółtko półpłynne. Tą metodę opracowałam już dawno temu i taka najbardziej mi odpowiada :) 

 

JAJECZNICA ZE SZPINAKIEM 
(1 porcja) 
  • 2 jajka, 
  • garść liści młodego szpinaku, 
  • ¼ cebuli, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • sól i pieprz 

Szpinak dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. 
Na patelni stopić masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć 1-2 minuty na niezbyt dużym ogniu, tak aby cebulka zmiękła, ale się nie zrumieniła. Następnie dodać szpinak i dusić kolejne 1-2 minuty. Gdy zwiędnie, dodać szczyptę soli i wbić jajka. Można od razu wszystkio wymieszać i smażyć, ale ja zawsze smażę jajecznicę tak, aby drewnianą łopatką mieszać ścinające się białka, omijając żółtka. Gdy białka są już prawie całkiem ścięte, przebijam żółtka, mieszam wszystko i smażę jeszcze tylko moment, ponieważ bardzo lubię takie półpłynne żółtko :) 
Na koniec oprószyć jajecznicę świeżo mielonym pieprzem. 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze