Kurki w śmietanie
Kurki to chyba moje ulubione grzyby. Są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni: łatwe do przygotowania, nie wymagają długiej obróbki i ładnie prezentują się na talerzu. Jak wiele grzybów, tak i kurki im prościej są przyrządzone, tym lepiej :) Na przykład takie kurki duszone w śmietanie. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami, można je także podać jako sos do makaronu lub mięsa.
Tak przygotowane kurki są popularne nie tylko u nas, ale także w Szwecji, dlatego dodaję przepis do akcji Skandynawskie Lato Mopsika :)
KURKI W ŚMIETANIE
(2 porcje)
- ok. 180g kurek,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 łyżka masła,
- ok. 80ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
- ćwiartka cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- ½ małego bochenka wiejskiego chleba
Piekarnik nagrzać do około 80 stopni. Włożyć do niego bochenek chleba, żeby się zagrzał.
Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą z piasku i resztek igliwia.
Masło stopić na patelni, po czym wrzucić posiekaną w piórka cebulę oraz kurki. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać całość i smażyć przez ok. 6-8 minut, aż cebula zmięknie, a kurki zaczną się przysmażać i rumienić. Wlać śmietankę i podgrzewać, mieszając, przez kolejne 2 minuty , aż sos nieco się zagęści. Zdjąć z ognia i skropić sokiem z cytryny. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec posypać natką. Chleb wyciągnąć z piekarnika i podzielić go na kromki. Kurki rozdzielić na talerze i podawać z kawałkami chleba, którymi będzie można wytrzeć sos z talerzy.
(inspiracja: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego”)
3 komentarze
W ubiegłym roku robiłam kurki w podobny sposób. Śmietana lub masełko to idealny do nich dodatek. Wyglądają tak apetycznie, że jutro chyba pojadę do lasu na poszukiwanie kureczek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki w śmietanie, dawniej często je zbierałam.
OdpowiedzUsuńdobrze, że teraz są łatwo dostępne w sklepach:) bo nie mam możliwości się wybrać do lasu.
Kurki w śmietanie to jest to.Pychota;)
OdpowiedzUsuń