Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurki w śmietanie

By 12:15 , , , , , ,

Kurki to chyba moje ulubione grzyby. Są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni: łatwe do przygotowania, nie wymagają długiej obróbki i ładnie prezentują się na talerzu. Jak wiele grzybów, tak i kurki im prościej są przyrządzone, tym lepiej :) Na przykład takie kurki duszone w śmietanie. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami, można je także podać jako sos do makaronu lub mięsa. 
Tak przygotowane kurki są popularne nie tylko u nas, ale także w Szwecji, dlatego dodaję przepis do akcji Skandynawskie Lato Mopsika :) 

Photobucket 

KURKI W ŚMIETANIE 
(2 porcje) 
  • ok. 180g kurek, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 1 łyżka masła, 
  • ok. 80ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika), 
  • ćwiartka cytryny, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • ½ małego bochenka wiejskiego chleba 

Piekarnik nagrzać do około 80 stopni. Włożyć do niego bochenek chleba, żeby się zagrzał. 
Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą z piasku i resztek igliwia. 
Masło stopić na patelni, po czym wrzucić posiekaną w piórka cebulę oraz kurki. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać całość i smażyć przez ok. 6-8 minut, aż cebula zmięknie, a kurki zaczną się przysmażać i rumienić. Wlać śmietankę i podgrzewać, mieszając, przez kolejne 2 minuty , aż sos nieco się zagęści. Zdjąć z ognia i skropić sokiem z cytryny. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec posypać natką. Chleb wyciągnąć z piekarnika i podzielić go na kromki. Kurki rozdzielić na talerze i podawać z kawałkami chleba, którymi będzie można wytrzeć sos z talerzy. 


(inspiracja: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego”) 

Photobucket 

 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. W ubiegłym roku robiłam kurki w podobny sposób. Śmietana lub masełko to idealny do nich dodatek. Wyglądają tak apetycznie, że jutro chyba pojadę do lasu na poszukiwanie kureczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki w śmietanie, dawniej często je zbierałam.
    dobrze, że teraz są łatwo dostępne w sklepach:) bo nie mam możliwości się wybrać do lasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki w śmietanie to jest to.Pychota;)

    OdpowiedzUsuń