Obsługiwane przez usługę Blogger.

Koldskål - duński chłodnik z maślanki

By 19:00 , , ,

Pora na obiecany dziś rano przepis na koldskål, czyli duński chłodnik. Do tej pory wszystkie słodkie chłodniki, jakie znałam, bazowały na owocach. Tutaj owoce są tylko (nieobowiązkowym) dodatkiem. Podstawą tradycyjnego koldskål jest maślanka oraz żółtka utarte z cukrem. Owszem, istnieją też mniej tradycyjne, owocowe wersje koldskål, ale ta podstawowa smakuje wanilią i skórką cytrynową. Do takiego lekkiego, słodkiego chłodnika idealnie pasują owsiane ciasteczka kammerjunker :) 

Koldskål przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Gin i Siankoo

 

KOLDSKAL – DUŃSKI CHŁODNIK Z MAŚLANKI
(5-6 porcji) 
  • 1 litr maślanki, 
  • ½ litra zsiadłego mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 laska wanilii, 
  • sok i skórka z ½ cytryny, 
  • 35g cukru (lub do smaku) 

Żółtka utrzeć z cukrem przez 1-2 minuty mikserem na dużych obrotach. Wanilię naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, dodać do żółtek wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Całość ubić na gładką masę. Ewentualnie dosłodzić do smaku. 
Podawać schłodzone, wraz z pokruszonymi ciasteczkami kammerjunker i sezonowymi owocami (u mnie borówki amerykańskie). 


* Jeśli obawiacie się surowych żółtek, można zastąpić je pasteryzowanymi (do kupienia w sklepach internetowych).

 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze