Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gnocchi z klopsikami, groszkiem cukrowym i pesto

By 10:18 , , ,

Przepyszny i kolorowy obiad bazujący na włoskich kluseczkach gnocchi, sycących klopsikach, chrupiących warzywach i domowej roboty pesto. Ja wykorzystałam zakupione jakiś czas temu malutkie kolorowe gnocchi barwione naturalnymi ekstraktami (m.in. ze szpinaku, pomidorów i buraków), ale z powodzeniem możecie użyć także zwykłych... A jeżeli czas Wam pozwala, zachęcam do zrobienia gnocchi samodzielnie według tego przepisu :) 

Photobucket 

GNOCCHI Z KLOPSIKAMI, GROSZKIEM CUKROWYM I PESTO 
(2 porcje) 
  • 500g gotowych gnocchi lub gnocchi zrobione w domu stąd (z ½ porcji), 
  • 2 surowe białe kiełbaski dobrej jakości, 
  • garść młodych strączków groszku cukrowego, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • garść listków bazylii i pietruszki, 
  • oliwa, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka startego parmezanu, 
  • 1 łyżka płatków migdałowych, 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 
  • szczypta ziół włoskich (suszony tymianek, bazylia i oregano), 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz 

Przygotować pesto: listki bazylii, natkę pietruszki, starty parmezan, płatki migdałowe, czosnek i 2-3 łyżki oliwy zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu. 
Kiełbaski wycisnąć z osłonek, dodać paprykę w proszku i zioła włoskie. Dokładnie wymieszać, po czym wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz strączki groszku (w całości). Smażyć razem na niewielkim ogniu około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. 
W tym czasie gnocchi ugotować (te kupne zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedzić. 
Na patelnię z groszkiem i papryką dorzucić klopsiki i gnocchi. Dodać pesto i doprawić pieprzem (ja już nie dosalałam, bo klopsiki i parmezan są słone). Całość delikatnie wymieszać i od razu podawać.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze