Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

By 10:39 , , , ,

Przepis ten pewnie niektórym jest już dobrze znany... a jeśli nie, to z pewnością warto go wypróbować – oczywiście, jeśli lubicie szpinak. Ja uwielbiam i wprost przepadam za tymi naleśnikami. Potrawa jest dość prosta i nieskomplikowana, jestem pewna, że każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem :) 

Photobucket 

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
(4 porcje) 
8 naleśników (przepis podstawowy - klik!), 
450g mrożonego szpinaku (u mnie w liściach, ale może być też siekany), 
2-3 ząbki czosnku, 
270g sera typu feta, 
150g sera żółtego, 
sól i pieprz, 
1-2 łyżki oliwy 

Szpinak rozmrozić na sitku i lekko odcisnąć. 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć (krótko, bo czosnek łatwo się przypala). Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż nieco odparuje. Zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą i pieprzem (soli niewiele, bo ser sam w sobie jest już dość słony). 
Na każdym naleśniku kłaść 2-3 łyżki szpinakowego nadzienia. Składać w kwadratowe paczuszki, w trójkąty lub zwijać w rulony. Naleśniki ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem. Zapiec w 200 stopniach około 15 minut (do czasu aż ser się stopi). 


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. bardzo lubię takie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione wytrawne naleśniki!! są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i feta to duet doskonaly! Az mi slinka pociekla na widok twoich nalesnikow.

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie mój faworyt wśród naleśników na wytrawnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo, cudo - szczególnie dla takiego fana szpinakowych naleśników, jak ja. A ten rozpuszczający się na wierzchu ser jest tu niczym wisienka na torcie. Niezbędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko to co kocham najbardziej:) mniam mniammmmm

    OdpowiedzUsuń