Sałatka z rukoli, granatu i sera pleśniowego
Pyszna sałatka zaledwie z kilku składników, która zrobiła małą furorę na Sylwestrze – zrobiła ją jedna z zaproszonych dziewczyn :) Rukola, niebieski ser, migdały i granat doskonale pasują do siebie smakowo, jak i wyglądają bardzo ładnie w swoim towarzystwie. Zatęskniło mi się za tym smakiem i dlatego w sobotę odtworzyłam przepis. Wykonanie banalne, a efekt naprawdę dobry. Polecam :)
SAŁATKA Z RUKOLI, GRANATU I SERA PLEŚNIOWEGO
(4 porcje)
- 1 paczka rukoli,
- 120g sera z niebieską pleśnią,
- garść migdałów pokrojonych w słupki,
- ziarenka z ½ dużego granatu
sos:
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- sól i pieprz
Rukolę umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę. Migdały zrumienić na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce.
Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
15 komentarze
Idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńjakiego sera plesniowego uzywazs?
OdpowiedzUsuńTo był akurat Blue z Biedronki, lubimy go :)
UsuńUwielbiam połączenie serów z owocami :)
OdpowiedzUsuńwyraziste smaki, ładne kolory!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Uwielbiam rukole wiec wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie błyskawiczna sałatka, a jaka apetyczna i kolorowa! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSwietna ! Zapisuje ;)
OdpowiedzUsuńAle myślę ,że ser inny można wykorzystać ??uwielbiam granaty lubie i rukolę tylko pleśniowe sery ..brr..
OdpowiedzUsuńSpróbuj użyć sera feta, tylko nie tego mazistego (typu Favita) tylko takiego twardego, najlepiej już pokrojonego w kostki i pływającego w solance - taki ser nie zapaćka sałatki i myślę, że też będzie fajnie pasował :)
UsuńZrobiłam. Błyskawiczna, super wygląda, ale przede wszytkim przepyszna!! Bardzo dziekuję za przepis. :) Pozdrawiam serdecznie, anka
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się, że smakowała :)
UsuńRobiłam - bardzo smaczna nieoczekiwana i efektowna - ma jeden mankament, za szybko znika! dziękuję za super przepis i smak
OdpowiedzUsuńDodałam pomarańcze, a zamiast migdałów - orzechy włoskie. Rewelacja w smaku i pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń