Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z porem i serem pleśniowym

By 10:40 , , ,

Risotto z porem i gorgonzolą, wypatrzone już jakiś czas temu u Maggie nareszcie doczekało się realizacji :) Ale – nie ma to jak zacząć nowy rok jakimś dobrym przepisem, prawda? I jeżeli jego początek jest tak smaczny, to ja nie wiem, co będzie później... ;) Risotto jest wspaniałe; dwa wyraziste smaki, czyli por i ser pleśniowy, doskonale się uzupełniają i łączą z kremowym, delikatnym ryżem. Zdecydowanie warto wypróbować :) 

Photobucket 

RISOTTO Z POREM I SEREM PLEŚNIOWYM 
(2 porcje) 
150g ryżu do risotto, 
ok. 350ml bulionu warzywnego, 
1/3 szklanki białego wina, 
¼ szklanki śmietanki 30%, 
1 średni por, 
1 ząbek czosnku, 
100g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola lub lazur), 
szczypta ziół prowansalskich,
sól i pieprz, 
1 łyżka oliwy, 
1 łyżka masła, 
natka pietruszki 

Pora oczyścić i pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu 4-5 minut, mieszając. Wsypać ryż i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wino i zwiększyć ogień. Kiedy wino odparuje, partiami wlewać bulion, czekając, aż poprzednie porcje zostaną wchłonięte przez ryż. Na koniec wlać śmietankę. Gotować, mieszając, aż ryż zrobi się kremowy i miękki (ale nie rozgotowany). Zdjęć z ognia, doprawić pieprzem i ziołami, dodać pokruszony ser. Można doprawić solą, jeśli uznamy, że trzeba. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Wygląda naprawdę dobrze. Mam chęć na ser pleśniowy ostatnio, więc może akurat takie danie zrobię? Zwłaszcza, że risotto jest dosyć bezproblemowe w przygotowywaniu. Wstyd przyznać, ale sama nigdy nie dodaję do niego wina, jakoś bardziej smakuje mi na samym bulionie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd, przecież w kuchni o to chodzi, żeby dopasowywać przepisy do swoich gustów :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kuszące - uwielbiam sery pleśniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto... niebo w gębie :) A to na zdjęciu wygląda wyjątkowo apetycznie :p

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda mocno apetycznie! uwielbiam ostatnio pora. może się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tą potrawę. I moja rodzinka też :) dzisiaj znowu przygotuje bo nie ma to jak coś pysznego gdy jest się chorym ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre, dziś robiłam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń