Indyk a la creme
Jeśli macie w kuchni pozostałości po pieczonym/duszonym/gotowanym indyku i zastanawiacie się, jak wykorzystać je w smaczny sposób, dobrym wyborem będzie potrawka. Na przykład taka jak ta – z dużą ilością warzyw i delikatną śmietanką. Przepis może trochę retro, ale za to swojsko domowy i bardzo smaczny :)
INDYK A LA CREME
(2 porcje)
- 200g gotowanego, duszonego lub pieczonego indyka,
- ½ cebuli,
- po ½ małego strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej,
- garść mrożonego groszku,
- 100ml białego wytrawnego wina lub bulionu drobiowego,
- 100mlśmietanki 30% lub 18% (słodkiej, z kartonika),
- 1 łyżka oleju, zioła prowansalskie,
- sól i pieprz
Cebulę posiekać. Mięso indyka oraz papryki pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i papryki, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać wino, dodać groszek i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Wlać śmietankę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze chwilę (już bez przykrycia), aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
(przepis z książeczki R. Pacer „Potrawy z drobiu” z moimi zmianami)
3 komentarze
Indyk, śmietanka i makaron - już zwiastuję sukces temu daniu. :)
OdpowiedzUsuńwczoraj wykonałam ten obiad, ale zamiast indyka dałam kurczaka :) pychota :)
OdpowiedzUsuńKurczak zawsze dobry :) Cieszę się, że smakowało :)
Usuń