Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyk a la creme

By 09:40 , , , ,

Jeśli macie w kuchni pozostałości po pieczonym/duszonym/gotowanym indyku i zastanawiacie się, jak wykorzystać je w smaczny sposób, dobrym wyborem będzie potrawka. Na przykład taka jak ta – z dużą ilością warzyw i delikatną śmietanką. Przepis może trochę retro, ale za to swojsko domowy i bardzo smaczny :)

 Photobucket 

INDYK A LA CREME
(2 porcje)
200g gotowanego, duszonego lub pieczonego indyka, 
½ cebuli, 
po ½ małego strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 
garść mrożonego groszku, 
100ml białego wytrawnego wina lub bulionu drobiowego, 
100mlśmietanki 30% lub 18% (słodkiej, z kartonika), 
1 łyżka oleju, zioła prowansalskie, 
sól i pieprz 

Cebulę posiekać. Mięso indyka oraz papryki pokroić w paski. 
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i papryki, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać wino, dodać groszek i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Wlać śmietankę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze chwilę (już bez przykrycia), aż sos odpowiednio zgęstnieje. 
Podawać z ziemniakami lub makaronem. 


(przepis z książeczki R. Pacer „Potrawy z drobiu” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Indyk, śmietanka i makaron - już zwiastuję sukces temu daniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj wykonałam ten obiad, ale zamiast indyka dałam kurczaka :) pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak zawsze dobry :) Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń