Rosół tradycyjny, drobiowo-wołowy
Prosty, klasyczny rosół z mieszanego mięsa: kurczaka, indyka i wołowiny. Tradycyjny i domowy. Długo gotowany, by wyciągnął ze składników maksimum smaku. Nie podaję go zbyt często, dlatego dla mnie jest zupą bardzo odświętną i wyjątkową. Pora, bym i tutaj zamieściła na niego przepis :)
ROSÓŁ DOMOWY DROBIOWO-WOŁOWY
(5-6 porcji)
korpus z kurczaka (po wycięciu piersi i udek),
2 skrzydła z kurczaka,
1 szyja indycza,
2 kawałki szpondru wołowego (ok. 350g),
¼ bulwy selera,
1 duża pietruszka,
2 duże marchewki,
½ cebuli,
½ pora,
1 ząbek czosnku,
1 zielona gałązka selera,
1 gałązka lubczyku (nie miałam, pominęłam),
1 łyżka domowej vegety,
sól i pieprz,
+ natka pietruszki,
+ ugotowany makaron nitki
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać ok. 3 l wody (tak, by było całkiem przykryte). Dodać Zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.Łyżką usunąć zbierające się na powierzchni kłaczki (szumowiny). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, tak, aby zupa tylko lekko „pyrkała”. Po tym czasie dodać obrany seler i pietruszkę, por, czosnek oraz opaloną palnikiem połówkę cebuli. Gotować pół godziny i dodać obrane marchewki (można je dodać wcześniej z innymi warzywami, ale ja nie znoszę rozgotowanej marchewki i dodaję ją później). Gotować kolejne pół godziny. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodać gałązkę selera i lubczyku i domową vegetę. W sumie rosół powinien się gotować 2,5-3 godziny.
Gotowy rosół przecedzić przez sitko i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i podawać razem z natką pietruszki i makaronem jako dodatki.
6 komentarze
Niedzielny obiad to koniecznie rosół + 2 danie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rosół ....
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do polubienia mojego bloga na facebooku: https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rosół. :)
OdpowiedzUsuńJedno z najładniejszych zdjęć rosołu jakie widziałam :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też gotowano rosołek z dodatkiem wołowiny -często też dodaję ..lubczyk na koniec koniecznie opalona cebulka tez ..ale warzywa dodaję w całości po zagotowaniu mięsa
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis!
OdpowiedzUsuń