Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rosół tradycyjny, drobiowo-wołowy

By 10:19 , , ,

Prosty, klasyczny rosół z mieszanego mięsa: kurczaka, indyka i wołowiny. Tradycyjny i domowy. Długo gotowany, by wyciągnął ze składników maksimum smaku. Nie podaję go zbyt często, dlatego dla mnie jest zupą bardzo odświętną i wyjątkową. Pora, bym i tutaj zamieściła na niego przepis :) 

Photobucket 

ROSÓŁ DOMOWY DROBIOWO-WOŁOWY
(5-6 porcji) 
korpus z kurczaka (po wycięciu piersi i udek), 
2 skrzydła z kurczaka, 
1 szyja indycza, 
2 kawałki szpondru wołowego (ok. 350g), 
¼ bulwy selera, 
1 duża pietruszka,
2 duże marchewki, 
½ cebuli, 
½ pora, 
1 ząbek czosnku, 
1 zielona gałązka selera, 
1 gałązka lubczyku (nie miałam, pominęłam), 
1 łyżka domowej vegety
sól i pieprz, 
+ natka pietruszki, 
+ ugotowany makaron nitki 

Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać ok. 3 l wody (tak, by było całkiem przykryte). Dodać Zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.Łyżką usunąć zbierające się na powierzchni kłaczki (szumowiny). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, tak, aby zupa tylko lekko „pyrkała”. Po tym czasie dodać obrany seler i pietruszkę, por, czosnek oraz opaloną palnikiem połówkę cebuli. Gotować pół godziny i dodać obrane marchewki (można je dodać wcześniej z innymi warzywami, ale ja nie znoszę rozgotowanej marchewki i dodaję ją później). Gotować kolejne pół godziny. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodać gałązkę selera i lubczyku i domową vegetę. W sumie rosół powinien się gotować 2,5-3 godziny. 
Gotowy rosół przecedzić przez sitko i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i podawać razem z natką pietruszki i makaronem jako dodatki.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Niedzielny obiad to koniecznie rosół + 2 danie.
    Uwielbiam rosół ....
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do polubienia mojego bloga na facebooku: https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z najładniejszych zdjęć rosołu jakie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu też gotowano rosołek z dodatkiem wołowiny -często też dodaję ..lubczyk na koniec koniecznie opalona cebulka tez ..ale warzywa dodaję w całości po zagotowaniu mięsa

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały przepis!

    OdpowiedzUsuń