Śląskie rolady wołowe
Na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na zrazy po estońsku, ale żeby nie było, że cudze chwalę, a swojego nie znam – teraz zamieszczam przepis na tradycyjne śląskie rolady wołowe, czyli absolutną klasykę kuchni tego rejonu. Przyznam, że wszelakie śląskie przepisy publikuję zawsze z pewną tremą, ponieważ już dawno temu zauważyłam, że chyba żadna społeczność w Polsce nie jest tak przywiązana do swojej regionalnej kuchni jak Ślązacy. Oczywiście jest to wspaniałe, bo uważam, że kuchnia regionalna to coś, co należy pielęgnować i promować, niemniej jednak wielu Ślązaków przejawia pewną hm... porywczość, której nie skrywa, jeżeli publikowany przepis choć w minimalnym stopniu odbiega od tego, który znany jest w jego domu ;)
Zanim więc przygotowałam swoje śląskie rolady, przejrzałam chyba z kilkanaście nań przepisów, które oczywiście różniły się pewnymi elementami, ale zasadnicza koncepcja jest ta sama. A efekt – wyraziste w smaku mięso, miękkie i kruche zarazem.
Nie jest to jednak szybki obiad i przygotowując go, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Wołowina wymaga czasu, który zdecydowanie działa na jej korzyść. Oczywiście trudno jest przewidzieć dokładny czas duszenia rolad – te z dobrej, młodej wołowiny mogą być gotowe już po godzinie, ale może się okazać, że trzeba je gotować i dwa-trzy razy tyle, lepiej więc być przygotowanym na taką ewentualność. Ja swoje rolady dusiłam trochę ponad dwie godziny i były doskonałe, bardzo miękkie i kruchutkie. Na pewno jeszcze nieraz je przygotuję :)
ŚLĄSKIE ROLADY WOŁOWE
(4 porcje)
4 cienkie plastry wołowiny (u mnie z udźca),
4 łyżeczki musztardy,
1 spory ogórek kiszony (ewentualnie konserwowy),
mały kawałek wędzonego boczku,
½ niedużej cebuli,
sól i pieprz,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć i dokładnie rozbić na cienkie płaty (najlepiej przez folię spożywczą, żeby nie pryskało). Oprószyć solą i pieprzem. Każdy płat posmarować łyżeczką musztardy. Wzdłuż jednego końca nałożyć trochę posiekanej cebuli, ćwiartkę ogórka i słupek boczku. Całość ciasno zwinąć, formując zgrabne rolady, a następnie obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami. Rolady oprószyć łyżką mąki i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. Wlać ok. 2/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 2 godziny). W razie potrzeby uzupełniać braki wody. Gdy mięso będzie już gotowe, wyjąć je i usunąć nici lub wykałaczki.
Drugą łyżkę mąki wymieszać z ½ szklanki zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, intensywnie mieszając trzepaczką, aż powstanie zawiesisty sos.
Rolady podawać polane sosem.
13 komentarze
świetny obiad, taki lubię:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie mialam mozliwosci zjesc takiego tradycyjnego Slaskiego obiadu, nad czym bardzo ubolewam ;) bo chociaz kluski slaskie robie czesto, to jednak orygialne smakuja pewnie zupelnie inaczej.
OdpowiedzUsuńZ tymi kluskami to nie sądzę, to jest tak prosty przepis, że nie ma w nim co cudować, żeby miało smakować inaczej ;)
UsuńPyszna kuchnia regionalna :)
OdpowiedzUsuńAle zrobiłem się głodny. Mniam.... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki tradycyjny śląski obiad. Przypomniała mi się moja była-niedoszła teściowa ;)
OdpowiedzUsuńRolady w tej wersji uwielbiam,i kluski ale nie moja rodzinka. Mąż mięsko tak natomiast ani dziecko eni jemu kluski nie zasmakowaly
OdpowiedzUsuńMm,, wyglądają naprawde pysznie!
OdpowiedzUsuńojaaaaaaa..:) przypomniały mi się domowe, niedzielne obiady mamy!:) polecam-rolady są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńkocham te roladki:) znakomite są!
OdpowiedzUsuńPiękne Ci te rolady wyszły :) A wydawałoby się, że to takie niefotogeniczne danie ;)
OdpowiedzUsuńMama czasem robiła takie na obiad - pycha (choć teraz mi bardziej smakują niż za dziecka;)
to nie przepis to jakiś skrót bez sensu, ani temperatur ani czasu, KICHA i to nie są śląskie rolady :)
OdpowiedzUsuńTo SĄ śląskie rolady, chyba że u Pana Anonima w Anonimowym Domu robi się je inaczej. Czas gotowania jest podany. Temperatury nie podaję bo nie robi się ich w piekarniku tylko na patelni :) Jeżeli przepis jest niezrozumiały, to proszę określić w czym konkretnie jest problem, wtedy będę mogła pomóc :) pozdrawiam :)
Usuń